Število hospitaliziranih v slovenskih bolnišnicah spet rahlo naraslo

Koronavirus

30. 3. 2020, 15:33 | Aktualno | Vir: STA

              Število hospitaliziranih v slovenskih bolnišnicah spet rahlo naraslo (foto: Andrej Seršen Dobaj/STA) Andrej Seršen Dobaj/STA

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so imeli danes zjutraj zaradi okužbe s covidom-19 hospitaliziranih 54 pacientov, torej štiri več kot v nedeljo zvečer. V enoti intenzivne terapije jih je 15 med oz. dva več kot v nedeljo. V UKC Maribor je hospitaliziranih 34 bolnikov, štirje več kot v nedeljo, devet jih je v intenzivni enoti.

Kot so še sporočili z mariborske bolnišnice, je med devetimi pacienti v intenzivni enoti osem takih, ki so priključeni na respirator.

Med zaposlenimi v UKC Maribor jih je trenutno 68 preventivno v domači izolaciji, pri čemer gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje. Do sedaj sta se 102 zaposlena že vrnila na delovno mesto.

Ob tem iz mariborskega UKC še dodajajo, da delo na onkološkem oddelku poteka nemoteno, pri čemer morajo bolniki ob prihodu imeti zaščitno obrazno masko. Odvzeme krvi opravljajo v njihovi zgradbi, pri čemer paciente prosijo, naj na odvzem pridejo največ 90 minut pred terminom pregleda.

Prav tako onkološke bolnike v primeru povišane telesne temperature ali znakov vnetja dihal pozivajo, da ne prihajajo, pač pa naj jih o stanju obvestijo po telefonu. Svojcem je vstop v stavbo oddelka za onkologijo prepovedan, vsem pacientom pa bodo ob vstopu v stavbo izmerili temperaturo.

Na ginekološki kliniki bodo od torka do nadaljnjega zagotavljali telefonsko in elektronsko svetovanje za pacientke, ki imajo svoje izbrane ginekologe v UKC Maribor. Telefonsko svetovanje bo potekalo vsak delovnik od 9. do 13.ure.

Iz celjske bolnišnice so sporočili, da je bilo zjutraj pri njih hospitaliziranih 16 bolnikov, od tega so tri osebe v enoti intenzivne terapije. Število hospitaliziranih bolnikov se je tako glede na nedeljo povečalo za enega, prav tako za enega v enoti intenzivne terapije.

Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik se danes zdravi 15 bolnikov, okuženih s covidom-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku, so sporočili iz Klinike Golnik, kjer so v petek imeli 13 bolnikov, od tega dva v intenzivni negi.

V slovenjgraški bolnišnici pa so ob koncu tedna opravili 68 testov, pri čemer so bili pri zaposlenih vsi negativni. So pa hospitalizirali dva bolnika, pri katerih je bil test pozitiven in ju v skladu s protokolom premestili v UKC Maribor.