Število smrtnih žrtev strelskega pokola v Kanadi narašča

12-urni strelski pohod

22. 4. 2020, 09:48 | Aktualno | Vir: STA

              Število smrtnih žrtev strelskega pokola v Kanadi narašča (foto: Profimedia) Profimedia

Kanadska policija je sporočila, da je število smrtnih žrtev strelskega pokola, ki ga je konec tedna severno od Halifaxa v provinci Nova Škotska uprizoril 51-letni Gabriel Wortman, naraslo z 18 na 23. Policija je že opozorila, da bo žrtev verjetno več, saj je Wortman med pohodom požgal nekaj hiš, v katerih so bili prebivalci.

Policija je med več kot 12-urnim strelskim pohodom Wortmana izdala le opozorilo, naj prebivalci ostanejo doma, ni pa povedala, zakaj oziroma da je na pohodu strelec. Prebivalci so mislili, da gre za obvestilo v povezavi s koronavirusom in se niso posebej zavarovali. Nekaj manj žrtev je bilo zaradi medsebojnega obveščanja, da je na pohodu morilec, ki je oblečen v policijsko uniformo.

Policija je v torek potrdila, da je strelec nosil avtentično policijsko uniformo in se vozil v obnovljenem nekdanjem policijskem vozilu. O motivu še ni uradno nič novega. Policija je sporočila le, da je morilec nekaj ljudi, ki jih je ubil, poznal.

Kanadski in ameriški mediji poročajo, da je 51-letni izdelovalec zobnih protez in milijonar najprej ubil bivšo ženo in njenega novega zaročenca. Pobijati je začel v kraju Portapique kakšnih 100 kilometrov severno od Halifaxa v provinci Nova Škotska. Policija je v premeru 50 kilometrov od prizorišča prvega zločina odkrila 16 lokacij zločinov.

Med pobijanjem se je Wortman vozil naokrog oblečen v policijsko uniformo. Vdiral je v objekte in ustavljal vozila na cesti ter pobijal. Vmes se je v njegov avtomobil zaletela policistka, ki jo je ustrelil v prsi, izvlekel iz avta in jo nato pred pričami usmrtil s strelom v glavo.

Nato je ukradel njen avtomobil in moril naprej, dokler ga niso spravili v kot na bencinski črpalki blizu Halifaxa in ga po poročanju kanadskih in ameriških medijev ubili. Policija sicer uradno še vedno ni povedala, kako je osumljenec za pokol umrl.

Množični strelski pokoli so izjemno redki v Kanadi in zadnji veliki se je zgodil v Montrealu leta 1989, ko je strelec na politehniški fakulteti ubil 14 žensk in nato sodil še sebi.

Kanadski premier Justin Trudeau je dejal, da bo predlog zakona za zaostritev orožarske zakonodaje s prepovedjo polavtomatskih pušk sprejet zelo hitro.

Zakon je bil že skoraj vložen v proceduro, vendar je vmes izbruhnila pandemija novega koronavirusa. Sedaj bodo postopek pospešili in morda bodo pri tem uspešnejši kot pri južni sosedi ZDA, kjer noben množični pokol kongresa ne prepriča v zaostritev orožarske zakonodaje.