Štirje poslanci DeSUS-a bodo podpirali vlado do konca, če ne bo šlo drugače, bodo izstopili iz stranke

Trenja med Erjavcem in poslansko skupino

11. 12. 2020, 14:36 | Aktualno | Vir: STA

              Štirje poslanci DeSUS-a bodo podpirali vlado do konca, če ne bo šlo drugače, bodo izstopili iz stranke (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Poslanec DeSUS Robert Polnar je po srečanju poslancev z vodstvom stranke oster do prvaka DeSUS Karla Erjavca, ki se ga omenja kot mandatarja nove vlade. Kot je pojasnil, imajo štirje poslanci DeSUS pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine: "Če se te stvari ne bodo umirile, imamo namen ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev."

V poslanski skupini nepovezanih poslancev bi bili po Polnarjevih navedbah poleg njega še sedanji vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič. Kot je pojasnil, bodo podpirali aktualno vlado do konca mandata. Po Polnarjevih besedah so namreč na četrtkovem sestanku poslanske skupine z vodstvom stranke izvedeli, da je Erjavec po svojem prepričanju in prepričanju voditeljev KUL edini politik v Sloveniji, "ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše".

"Svoje ambicije je Erjavec utemeljil predvsem z izjemno hudo frustracijo glede mandata 2004-2008, ki jo čuti do Janše. Zdi se mi, da je njegov osnovni motiv, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče KUL," je dejal Polnar.

Osebno je proti takim eksperimentom, je dejal. Dodal je, da kaj takega ne bo podprl in da ostaja podpornik aktualne vladne koalicije. Kolikor je razumel tri druge poslanske kolege, torej Juršo, Simonoviča in Hršaka, precej podobno delijo njegovo mnenje.

Prav danes je Erjavec sestankoval z vodji opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, ki so vključene v KUL in v svoje vrste vabijo tudi DeSUS in SMC. Za konstruktivno nezaupnico imajo namreč same vsaj sedem glasov premalo. Kot možnega mandatarja omenjajo Jožeta P. Damijana, nazadnje pa tudi Erjavca.

Ta je stranki DeSUS le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika DeSUS v ponedeljek predlagal izhod iz Janševe koalicije, a so poslanci stopili na zavoro. V četrtek je Jurša sporočil, da vsaj za zdaj ostajajo v koaliciji. Je pa napovedal pogovore za tesnejše povezovanje s poslansko skupino SMC.