Streljanje v Utrechtu: Trije mrtvi, devet ranjenih

18. 3. 2019, 17:02 | Aktualno | Vir: STA

              Streljanje v Utrechtu: Trije mrtvi, devet ranjenih (foto: profimedia) profimedia

V današnjem napadu na tramvaju v nizozemskem Utrechtu so bili po besedah tamkajšnjega župana ubiti trije ljudje. Kot je župan Jan van Zanen še pojasnil v video sporočilu na Twitterju, je bilo devet ljudi ranjenih, med njimi trije huje. "Izhajamo iz tega, da je bil motiv za napad terorizem," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Tudi nizozemski premier Mark Rutte ni izključil možnosti, da je bilo streljanje na tramvaju teroristični napad. Na novinarski konferenci v Haagu je še dejal, da je terorizem "napad na našo civilizacijo". Dejal je še, da si na vse načine prizadevajo, da bi ujeli napadalca oz. napadalce.

Napadalec je dopoldne začel streljati na potnike v tramvaju. Storilec je po napadu pobegnil, policija pa ga še išče. Ne izključujejo možnosti, da je bilo napadalcev več.

Policija v Utrechtu v povezavi s streljanjem išče 37-letnika, ki naj bi bil rojen v Turčiji. Ime naj bi mu bilo Gökmen Tanis, je policija sporočila na Twitterju. Objavili so tudi fotografijo bradatega moškega na tramvaju.

Policija je sprva sporočila, da je bilo ranjenih več ljudi, mediji so poročali o najmanj eni smrtni žrtvi in več ranjenih. Župan Utrechta je kasneje potrdil tri smrtne žrtve in devet ranjenih. Pristojne oblasti so za pokrajino Utrecht stanje teroristične ogroženosti zvišale na najvišjo, peto stopnjo.

Mestne oblasti pa so po napadu pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo svojih domov. Zaprta je tudi tamkajšnja univerza, študente pa pozivajo, naj ostanejo v poslopjih univerze. Zaprte so tudi šole in vrtci. V mestu so zaprli tudi vse mošeje.