Streljanju v ZDA ni videti konca: Napadalec je tokrat moril v službi, ker se je bal odpovedi

16. 2. 2019, 08:03 | Aktualno | Vir: STA

              Streljanju v ZDA ni videti konca: Napadalec je tokrat moril v službi, ker se je bal odpovedi (foto: profimedia) profimedia

Policisti so v petek v tovarni v Aurori v ameriški zvezni državi Illinois po krajšem obstreljevanju ubili 45-letnega Garyja Martina, ki je izvedel strelski pohod med kolegi v tovarni, kjer je delal 15 let. Martin, ki je bil jezen, ker so ga nameravali odpustiti, je ubil pet sodelavcev in ranil pet policistov ter sodelavca.

Aurora je mesto z okrog 200.000 prebivalci 60 kilometrov zahodno od Chicaga, do streljanja pa je prišlo v tovarni Henry Pratt, kjer izdelujejo varnostne ventile za vodovod in kanalizacijo. V času streljanja naj bi bilo tam okrog 30 ljudi.

Martin je po izpovedih prič hodil naokrog s pištolo, opremljeno z laserskim merilnikom, in streljal. Pridrvele so razne policijske enote od lokalnih do zveznih in se spopadle s strelcem ter ga ubile. Eden od policistov si je med preganjanjem po tovarni poškodoval koleno.

Lokalne oblasti so nemudoma blokirale celotno okolico, šole pa so učence zaprle v poslopja in čakale, da bo nevihta mimo. Strelski pohod v Illinoisu je prišel dan po prvi obletnici strelskega pokola v osnovni šoli Parkland na Floridi, ki je na kratko malce poživil gibanje proti orožju v ZDA, vendar smiselnih ukrepov, ki bi položaj izboljšali, ni bilo.

"Žalostno je, da so taka množična streljanja v naši državi postala običajna. Žalostno je, da je hladen in brezsrčen prestopnik tako sebičen, da misli, da lahko vzame nedolžna življenja," je izjavil župan Aurore Richard Irvin.