Strm porast okužb in smrtnih žrtev koronavirusa na Kitajskem

13. 2. 2020, 08:01 | Aktualno | Vir: STA
Strm porast okužb in smrtnih žrtev koronavirusa na Kitajskem (foto: profimedia) profimedia

Na Kitajskem, v najbolj prizadeti provinci Hubei, so v sredo zabeležili doslej največje število mrtvih in okuženih z novim koronavirusom v enem dnevu. V sredo je virus zahteval 242 življenj, na novo okuženih je 14.840. Izjemno velik porast gre pripisati tudi širši definiciji bolezni.

Do srede se je stabiliziralo število potrjenih primerov okužb v provinci Hubei, kjer je virus v mestu Wuhan izbruhnil konec lanskega leta. Nove potrjene okužbe in smrti v sredo pa so skupno število mrtvih za posledicami okužbe na Kitajskem dvignile nad 1350, okuženih pa na skoraj 60.000, poročajo tuje tiskovne agencije.

V provinci, kjer je 80 odstotkov vseh zabeleženih primerov na Kitajskem, gre velik porast pripisati tudi širši definiciji bolezni, saj vključuje tudi "klinično diagnosticirane primere". Gre za tiste ljudi, pri katerih so zaznali simptome bolezni in je CT slikanje pokazalo okužbo pljuč.

Doslej so kot potrjene primere upoštevali le tiste, pri katerih so standardni testi pokazali okužbo, navaja britanski BBC.

Od 242 novih smrtnih primerov v Wuhanu v sredo jih je tako po novi definiciji vključenih 135. Vendar pa pomeni tudi 107 mrtvih, kolikor jih je bilo v skladu s testi, novo največje število smrtnih žrtev v enem dnevu. Med 14.840 na novo okuženih v provinci Hubei pa jih je klinično diagnosticiranih 13.332. V provinci so sicer doslej potrdili skupno 48.206 okužb.

Prvič od izbruha bolezni so v provinci Hubei odstavili visoke člane komunistične partije. Zamenjali so sekretarja partije v provinci in v mestu Wuhan. Pred tem so poročali o odstavitvi več predstavnikov zdravstvenih oblasti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri