Super volilno leto v Nemčiji, ko se bo poslovila Angela Merkel

CDU izbira naslednika

15. 1. 2021, 08:22 | Aktualno | Vir: STA

              Super volilno leto v Nemčiji, ko se bo poslovila Angela Merkel (foto: Shutterstock) Shutterstock

Nemški krščanski demokrati (CDU) danes začenjajo digitalni kongres stranke, na katerem bodo izbirali tudi novega predsednika. Kdo bo novi predsednik stranke, bo znano v soboto, danes pa bosta člane stranke prek malih ekranov nagovorili dosedanja predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer in kanclerka Angela Merkel.

Z digitalnim kongresom so zaključuje skoraj leto boja za oblast na vrhu CDU. Potem ko je Kramp-Karrenbauerjeva konec leta 2018 nasledila Merklovo na čelu CDU, se je temu položaju odpovedala pred skoraj enim letom. Izbor novega predsednika stranke so zaradi pandemije covida-19 večkrat preložili, nato pa se le sprijaznili z razmerami in sedaj organizirali digitalni kongres.

Super volilno leto v Nemčiji se tako začenja z izborom novega predsednika CDU. Kaj bo sledilo dobi Merklove, osem mesecev pred parlamentarnimi volitvami, še ni znano. Zaenkrat so znani trije kandidati, ki si želijo prihodnja leta voditi CDU - ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet, odvetnik Friedrich Merz in nekdanji okoljski minister Norbert Röttgen.

Ankete trenutno ne napovedujejo jasne zmage, malo več podpore se sicer nasmiha konservativnemu Merzu. V soboto bo 1001 delegat sprva prisluhnil 15-minutnim nagovorom vseh treh kandidatov, nato pa preko klika oddal svoj glas. Zmagovalec digitalnega glasovanja bo znan še isti dan, vendar morajo zaradi pravil delegati oddati glas tudi po pošti. Te bodo prešteli do 22. januarja, ko bodo tudi potrdili zmagovalca.

Na kongresu bodo sicer v soboto glasovali tudi o drugih vodilnih položajih, med drugim o vseh petih namestnikih predsednika stranke. Eden od tega položajev naj bi se ob zmagi Lascheta nasmihal ministru za zdravje Jensu Spahnu. Vsaj tak je bil njun dogovor.

Na dvodnevnem kongresu bodo zbrani med drugim prisluhnili še besedam predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, vodji sestrske CSU Markusu Söderju, avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu in vodji beloruske opozicije Svetlani Tihanovski.

Pred konservativno unijo pa bo spomladi še ena velika naloga, saj se bodo morali odločiti o svojem kanclerskemu kandidatu. Največkrat je bil to doslej predsednik CDU, vendar to ni pravilo. V zadnjem času se je večkrat kot morebitna kandidata omenjalo še Söderja in Spahna.