Supercelična nevihta na obali največ škode naredila v Izoli, v bližini Trsta viden tornado (foto)

Toča pobelila ulice

8. 12. 2020, 08:34 | Aktualno | Vir: STA

              Supercelična nevihta na obali največ škode naredila v Izoli, v bližini Trsta viden tornado (foto) (foto: Shutterstock) Shutterstock

Slovensko obalo, še zlasti Izolo, je v ponedeljek proti večeru zajelo neurje z močnim vetrom in za to območje neobičajno sodro. Regijski center za obveščanje v Kopru je v povezavi z neurjem zabeležil 12 dogodkov. Uprava za zaščito in reševanje poroča o podrtih drevesih in o odkritih strehah.

Ob ponedeljkovem neurju so največ dela imeli gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb ter delavci elektro podjetja. Aktivirani so bili tako koprski poklicni gasilci kot gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Izola.

Gasilci so odstranjevali podrta drevesa, polomljene veje in odtrgano pločevino na objektu. V Jagodju so prekrili odkrito streho, v Morovi ulici pa so posredovali zaradi možnega poplavljanja objekta in padlega elektro vodnika. Posredovali so tudi v Ulici Oktobrske revolucije, kjer je drevo padlo na garaže in avtomobile, še navajajo na upravi za zaščito in reševanje.

O ponedeljkovem dogajanju v obalnih mestih poročajo tudi spletni portali. Sodra oz. toča je tako ponekod povsem pobelila ulice, med drugim Lucije in Portoroža, piše spletni portal RTV Slovenije. Vzrok naj bi bila močna supercelična nevihta, ki je pripotovala iznad severnega Jadrana, prek Savudrije in slovenske obale, in se je v bližini Trsta razvila v nekakšen tornado.

Medtem je po poročanju uprave za zaščito in reševanje nekaj po 20. uri v Samotorici v občini Horjul strela udarila v stanovanjski objekt. Udar strele je povzročil škodo na vratih, oknih ter električni inštalaciji. Objekt so pregledali tamkajšnji prostovoljni gasilci. Zapletlo se je po tem, ko je dežurna služba Elektro Ljubljana zaradi intervencije izklopila transformatorsko postajo. Ob ponovnem vklopu postaje se je namreč v električni omarici v bližnjem gospodarskem objektu sprožil požar. Tega so gasilci pogasili, preventivno pa pregledali še devet objektov v razdalji okoli 500 metrov od transformatorske postaje.