Sydneyjska policija uvedla preiskavo zaradi nasilne aretacije mladega aborigina

Aretiran brez vsakršnega razloga

2. 6. 2020, 12:24 | Aktualno | Vir: STA

              Sydneyjska policija uvedla preiskavo zaradi nasilne aretacije mladega aborigina (foto: Profimedia) Profimedia

Sydneyjska policija je uvedla preiskavo proti policistu, ker je med aretacijo podrl na tla 17-letnega fanta. Na družbenih omrežjih je bil objavljen videoposnetek, na katerem je videti policista, kako podre na tla mladega aborigina in ga vklene.

Incident se je zgodil v ponedeljek zvečer v parku soseski Surry Hills v predmestju Sydneyja. Policija je sporočila, da je fant grozil policistu, ko so možje v modrem ogovorili skupino oseb.

Najstnika so za kratek čas aretirali in odpeljali na policijsko postajo, je sporočila policija. Nato so ga odpeljali na opazovanje v bolnišnico, od koder so ga predali družini.

Policija je sporočila, da so uvedli preiskavo okoliščin aretacije. Policistu s posnetka so omejili delovne obveznosti, visoki predstavniki policije pa so se srečali s predstavniki skupnosti.

Soseski Surry Hills in Redfern sta eni od redkih območij v Sydneyju, kjer še živijo staroselske družine.

Ena od fantovih sorodnic je na Facebooku zapisala, da je bil najstnik s prijatelji blizu doma, ko ga je policija aretirala "brez vsakršnega razloga". Po navedbah enega od družinskih članov je fant med aretacijo utrpel poškodbo rame, odrgnine na kolenu, obrazu in komolcu ter okrušene zobe.

Avstralska policija je pogosto tarča kritik zaradi obravnave aboriginskega prebivalstva. Po uradnih podatkih staroselci predstavljajo skoraj 30 odstotkov odrasle populacije v zaporih, čeprav predstavljajo le tri odstotke prebivalstva.