Tedros Adhanom (WHO): S tem, ko ostajamo narazen, ostajamo varni

25. 12. 2020, 15:55 | Aktualno | Vir: STA

              Tedros Adhanom (WHO): S tem, ko ostajamo narazen, ostajamo varni (foto: profimedia) profimedia

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v sporočilu ob božiču pozval, naj ljudje med prazniki ne zapravijo tega, kar je moralo človeštvo žrtvovati v letošnjem letu zaradi pandemije novega koronavirusa. Še naprej naj bodo previdni in naj se zavedajo, da s tem, ko ostajajo narazen, ostajajo varni.

Izpostavil je, da se milijoni po svetu trenutno žrtvujejo, s tem ko med prazniki ne morejo do svojih ljubih in jih pogrešajo med božično večerjo. Cepiva, ki zdaj potujejo v posamezne države, ponujajo izhod iz krize, a zaenkrat je še treba biti previden, je Tedros povedal v video nagovoru, ki ga je objavil na Twitterju v četrtek zvečer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"S tem ko se leto 2020 približuje koncu, nam pandemija zgodovinskih razsežnosti preprečuje, da bi praznovali tako, kot bi želeli," je dejal. "Na stotine milijonov ljudi se danes kljub parajočemu srcu žrtvuje, da bi ostali narazen in tako varni. Dejansko pa s tem darujejo najdragocenejše: življenje in zdravje," je dodal. "Ne smemo zapraviti teh žrtvovanj," je izpostavil.

"Kljub velikim izgubam smo ustvarili veliko upanja. Cepiva nam ponujajo izhod iz te tragedije. A trajalo bo še nekaj časa, da bodo vsi na svetu cepljeni," je povedal.

Novi koronavirus je potem, ko se je decembra lani pojavil na Kitajskem, zahteval najmanj 1,7 milijona smrtnih žrtev po vsem svetu. V Evropi je zahteval 540.647 življenj, kjer je po podatkih AFP danes število okužb preseglo 25 milijonov.