Tehno trendi leta 2017

15. 6. 2017, 00:00 | Aktualno | Vir: Playboy

              Tehno trendi leta 2017 (foto: Proizvajalci) Proizvajalci

Govori ti o tehnološki revoluciji in tektonskih premikih, ki bodo zgodili letos in v prihodnjih letih, bi bilo pretirano. Se pa zato jasno nakazuje množica trendov, ki imajo velik potencial, da dodobra vplivajo na naša življenja – morda ne želetos, ampak zagotovo v prihodnosti. Posebej se posvetimo zanimivima tehnologijama, saj imata potencial , da postaneta del našega vsakdana, in izdelkom, zaradi katerih nam bo leto 2017 ostalo v spominu.

Nadgrajena resničnost

Računalniško platforma TANGO za nadgrajeno resničnost (angl. augmented reality) velikan Google razvija že od leta 2014. Tehnologija uporablja računalniški vid in tako raznim mobilnim napravam (pametnim mobilnikom in tablicam) omogoča, da zaznavajo svojo lokacijo v prostoru brez uporabe signala GPS ali drugih zunanjih podatkovnih virov.

Z razvojem zmogljivejših procesorjev za mobilne naprave postaja njena uporaba postopoma dostopna tudi širšim ljudskim množicam.

Platforma ponuja različne možnosti uporabe: uporabna je pri izobraževalnih procesih, in sicer lahko učenci v učilnico postavijo navidezne dinozavre, pri igranju računalniških igre, tako da se lahko doma borimo proti tropu vesoljcev ali skrbimo za navideznega hišnega ljubljenčka, pri opremljanju stanovanja, tako da v prostor postavimo pohištvo po svojih željah, in pri vseh drugih opravili, kot so različne meritve v prostoru. Platforma pa lahko deluje tudi kot podaljšek naše izkušnje pri obisku muzeja. Tako si bomo lahko na ruševinah kakšne stavbe ogledali, kako je one dni v njej potekal vsakdan. Zadnje čase je pri nadgrajeni resničnosti z uporabo te Googlove platforme zlasti aktivno podjetje Lenovo, ki je pred časom predstavilo mobilni telefon PHAB 2 PRO, ki v kombinaciji strojne in programske opreme prinaša nove uporabniške izkušnje, ki bodo v prihodnje še boljše, saj je telefon učljiv. Letos naj bi luč sveta ugledal tudi Asusov mobilnik ZENFONE AR, ki bo poleg Googlove platforme za nadgrajeno resničnost ponujal še Googlovo platformo DAYDREAM za navidezno resničnost, namenjeno operacijskemu sistemu Android 7.0 Nougat

Babilonka

Ta izdelek bi lahko močno zaznamoval naša življenja. Podjetje Wawerly Labs je namreč razvilo slušalke PILOT, ki so prvi majhen jezikovni prevajalnik. Gre za kombinacijo najnovejše tehnologije prepoznave govora, strojnega prevajanja in nosljive tehnologije, ki omogoča pogovore brez jezikovnih ovir. Ideja se je rodila, kot pravijo v Waverly Labs, predvsem zaradi vsebine, izgubljene s prevodom, in na platformi za množično financiranje Indiegogo zbrala več kot 4,5 milijona dolarjev. Slušalke so prek bluetootha povezane z mobilnikom, v katerem teče programska oprema za prevajanje. Novodobna riba Babilonka (poznamo jo iz Štoparskega vodnika po galaksiji), ki jo je v prednaročilu možno kupiti za 249 dolarjev, bo najprej prevajala romanske jezike (francoščino, italijanščino, portugalščino, španščino) in angleščino. Za lestos načrtujejo še nemščino, hindujščino, hebrejščino, arabščino in nekaj slovanskih jezikov. Si predstavljate, kako preprosti bodo poslej pogovori?

3D-tiskalnik

Kaj bi tiskali le na papir, če lahko natisnete tudi različne predmete? Povejmo čisto na kratko – PROUSA i3 MK2 je odličen 3D-tiskalnik, ponaša se z odlično kakovostjo tiska in dostopno ceno. Ker sta strojna in programska oprema odprtokodni, so možnosti njegove uporabe domala neomejene. Cena? Zgolj 699 dolarjev. Pa vse druge dajatve zraven.

Pametni telefon

Kaj si uporabniki želimo od mobilnika? Da je hiter, da ima moderno tehnologijo, dobro kamero ... Vse to pa je po navadi drago. No, nič več – MOTO G5 PLUS z osemjedrnim procesorjem, tremi gigabajti delovnega sKaj bi tiskali le na papir, če lahko natisnete tudi različne predmete? Povejmo čisto na kratko – PROUSA i3 MK2 je odličen 3D-tiskalnik, ponaša se z odlično kakovostjo tiska in dostopno ceno. Ker sta strojna in programska oprema odprtokodni, so možnosti njegove uporabe domala neomejene. Cena? Zgolj 699 dolarjev. Pa vse druge dajatve zraven.poimna in 32 gigabajti 'trdega' spomina stane le 279 evrov. Nič čudnega, da ga je slavna revija PC Magazine uvrstila med svoje izbrane izdelke.

Robot - pomočnik 

Poleg Hondinega asima postaja PEPPER SoftBank Roboticsa najprepoznavnejši robot na svetu. Gre za humanoidnega pomočnika, ki lahko priskoči na pomoč v različnih situacijah. Ne le to, strojno učenje se je dodobra izkazalo in sedaj lahko komunicira kar v dvajsetih svetovnih jezikih. No, za zdaj ga v naši dnevni sobi še ne bomo videli ...

Pametni sesalec 

Kdor rad sesa, naj dvigne roko! Se nam je zdelo, nobene ne vidimo. Torej, za vas imamo pravo rešitev, Samsungovega samodejnega pometača POWERbot R9350. To je pravi mali tehnološki čudež, ki dobro sesa in je združljiv z Amazonovo bejbo alexo. Da se sprehaja po prostoru in išče ostanke praha in smeti, uporablja kamero, lahko pa ga povežete tudi z mobilnikom. Koliko? Približno 1000 dolarjev. Trumpovih. Plus dajatve in poštnina. Jebiga, sodobni moški stane. Kar naj, sploh če nosi roza cunjice, ki so baje v trendu. Aj jaj jaj!

Fotoaparat

Odličen fotoaparat za prave entuziaste. Morda je podoben svojemu predhodniku X-T1, a ima veliko izboljšav. Med ključnimi so boljše samodejno ostrenje, sledenje premikajočim se objektom in izjemne možnosti nastavitev zajema fotografije v ločljivosti 23,3 milijona točk. Za približno 1500 evrov je lahko vaš 

Dron oz. letalnik

Razni frčoplani, pardon, droni ali letalniki so vedno bolj priljubljeni. A DJI PHANTOM 4 izstopa iz množi- ce. Ne le da zajema video ločljivosti 4K, opremljen je tudi s tehnologijo GPS za samodejni povratek, omogo- ča dvojno vodenje – ena oseba z njim leti, druga nadzoruje njegovo kamero. Na Amazonu stane najce- nejši 940 ameriških baksov. Plus poštnina, carina, DDV ... Ja, tale naša državica potrebuje novce.

Ločljivost 8K

Kva? Pa saj to je 7680 x 4320 pik! Pa komaj smo se naučili izgovarjati 4K. Medtem ko so televizorji s full HD že stalnica, naj vam namignemo, da imajo le dva milijona točk, 8K oa jih ima 33 milijonov. Na napravah z diagonalo 75 in več palcev se bomo lahko prav potopili v čisto sliko. Cena? Še ni znana. Tukaj v močvirju za zdaj samo kvakamo, da bi imeli tale Sonyjev teve. Kva, kva ...

Prenosni računalnik

Prenosnikov je kot listja in trave, a če iščemo poslovno različico, ne spreglejmo stare dobre serije THINKPAD. Najnovejša inkarnacija THINKPAD X1 YOGA ima vse, kar potrebujemo za delo – hitrost, zanesljivost, prenosljivost in še kup drugih -ivosti. Skoraj neuničljiv prenosnik iz ogljikovih vlaken je lahko vaš za 3300 evrov. Če delate v dobri firmi, vam ga bo vaš dobri šef gotovo privoščil.

Tablični računalnik

Jabolčna tablica iPAD PRO ponuja vse, kar ima 12,9-palčni model, zapakirano skupaj z manjšim, 9,7 - palčnim zaslonom in novimi sladkorčki – hitrejšim procesorjem, nesvetlečim zaslonom, podporo za pisalo apple pencil in pametno tipkovnico. Nova tablica vam bo denarnico olajšala za najmanj 700 evrov (vstopni model z 32 gigabajti pomnilnika).

TEKST Petja Škorjanc
FOTO Proizvajalci, Philippe Dureuil/Toma