To je osem razvojno najbolj prodornih slovenskih občin v 2020

Februarja razglasitev zmagovalca

13. 1. 2021, 14:53 | Aktualno

              Idrija je edina občina, ki je dvakrat prejela nagrado Zlati kamen. (foto: Shutterstock) Shutterstock

Idrija je edina občina, ki je dvakrat prejela nagrado Zlati kamen.

Februarja bodo podelili nagrado Zlati kamen 2020 za najbolj razvojno prodorno občino v lanskem letu. V ožjem izboru za jubilejni deseti Zlati kamen je osem občin.

V finale izbora za razvojno najbolj prodorno občino leta so se uvrstile:

 • Občina Nova Gorica in Občina Tržič iz zahodne Slovenije;
 • Občina Grosuplje in Občina Logatec iz osrednje in jugovzhodne Slovenije;
 • Občina Benedikt in Občina Sveta Ana iz vzhodne Slovenije;
 • Občina Luče in Občina Ravne na Koroškem iz območja od Koroške do Posavja.

Običajno so vsako regijo v ožjem izboru zastopale tri občine: letos je izbor skrčen na osem finalistk zaradi epidemije.

Štiri občine od osmih letošnjih izbrank so se v finale uvrstile že v katerem od prejšnjih izborov. To so Nova Gorica, Tržič, Grosuplje in Logatec. Vse finalistke iz vzhodnega dela države so v ožjem izboru prvič.

Rdeča nit letošnjega jubilejnega izbora je soustvarjanje, zmožnost občin za sodelovanje. To sodelovanje zajema različne razsežnosti: sosednje kraje, mednarodno okolje, pa tudi sodelovanje navznoter, vključevanje prebivalcev v razvoj, sodelovanje z gospodarskimi družbami, ustanovami in podobno. Sodelovanje je ključna razsežnost za razvoj in ni naključje, da je to rdeča nit izbora prav ob deseti obletnici.

V zahtevnih časih pandemije tako poteka deseti Zlati kamen z optimistično in v prihodnost zazrto mislijo, ki pravi »stopimo skupaj«.

Lani je Zlati kamen prejela Občina Idrija, ki je prejela tudi prvi Zlati kamen leta 2012 in tako postala prvi kraj, ki je prejel nagrado za razvojno najprodornejšo občino leta že drugič.

Letošnjega zmagovalca bodo razglasili 12. februarja. 

Zlati kamen je skupni projekt dveh podjetij, podjetje SBR skrbi za vsebinski, Planet GV pa za organizacijski in poslovni razvoj. O dobitnicah nagrade Zlati kamen odloča strokovni svet, v katerega so vključeni strokovnjaki s treh slovenskih univerz in iz prakse. Kot je dejala Vesna Mikolič iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, ki vodi strokovni svet, je konkurenca huda.