Toča prizadela območje Novega mesta in Črnomlja, poškodovanih je več kot 400 objektov

8. 6. 2018, 20:30 | Aktualno | Vir: STA

              Toča prizadela območje Novega mesta in Črnomlja, poškodovanih je več kot 400 objektov (foto: Profimedia) Profimedia

Neurje s točo, ki je popoldne zajelo območje od Črnomlja do Novega mesta, je za seboj pustilo opustošenje. Okrog 350 gasilcev nadaljuje z reševanje poškodovanih objektov. Kot so napovedali na občini, bodo delali pozno v noč, dokler jim bo vreme dopuščalo, nadaljevali pa takoj zjutraj.

Na občini so v obvestilu za občane, ki so ga objavili na spletu, pojasnili, da gasilci trenutno s folijo prekrivajo objekt Osnovne šole Loka, ki je še zadnji objekt javnega zavoda v Črnomlju, ki potrebuje začasno prekrivanje.

Območje Črnomlja in Novega mesta je okoli 16.15 zajel nevihtni pas z močno točo. Kot so za STA povedali v črnomaljski civilni zaščiti, je v pasu od Dragatuša prek Kanižarice do Črnomlja proti Petrovi vasi toča poškodovala in razkrila številne strehe. Padala je toča v velikosti jajca, ki je poškodovala tudi polja, sadovnjake in avtomobile. Poškodovanih je bilo več kot 400 objektov.

Med drugim je podjetje Akrapovič ustavilo proizvodnjo v svoji črnomaljski enoti. Toča je namreč prebila svetlobnike na strehi proizvodne hale in skladišča, zato je v objekt začela uhajati voda. V podjetju bodo proizvodnjo ponovno zagnali takoj, ko bodo poškodbe na objektu odpravili in delovne stroje ustrezno preverili, so še sporočili.

Občina Črnomelj je v spletnem sporočilu za občane navedla, da je škodo trenutno težko oceniti. Toča je poškodovala številne hiše in razkrila strehe. Vsi črnomaljski in metliški gasilci so se nemudoma odzvali in so na delu. Jim je pa zmanjkalo folije za prekrivanje streh, zato so jim na pomoč priskočili še gasilci iz Novega mesta, Metlike in Semiča.

Arso je za severovzhodno in jugovzhodno regijo izdala najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Tudi drugje po državi so možne močnejše nevihte. Danes pozno zvečer in v noči na soboto pričakujejo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče.

Kot so objavili na omrežju Twitter, je skupek nevihtnih celic nastal na severu Hrvaške in se je premaknil nad Slovenijo.

Proženje neviht je zelo intenzivno, zato je po navedbah Arsa težko slediti razvoju in nastajanju nevihtnih celic.