Tomaž Gantar: "Strah me je, da bi se situacija na Hrvaškem poslabšala!"

Koronavirus

23. 6. 2020, 14:26 | Aktualno | Vir: STA

              Tomaž Gantar: "Strah me je, da bi se situacija na Hrvaškem poslabšala!" (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v oddaji 24ur zvečer v ponedeljek izrazil zaskrbljenost zaradi razmer glede novega koronavirusa na Hrvaškem.

"Seveda me skrbi, strah me je, da bi se situacija poslabšala. Hrvaška v resnici postaja epidemiološko nevarna država, tudi glede ponovnega širjenja virusa v Sloveniji. Skrb je na mestu.Takoj, ko se bo povečalo število okužb v Sloveniji in bo ugotovljeno, da so te vnešene iz Hrvaške ali pa če se bo tam to višje število okuženih na dnevni ravni ustalilo, bo država postala rdeča cona in bo uvedena karantena za vse, ki prihajajo iz Hrvaške."

Ob vstopu iz držav na rdečem seznamu v Slovenijo je obvezna karantena.

Minister je državljane, ki se odpravljajo na Hrvaško, opozoril, da se lahko zgodi, da ob povratku v državo naletijo na karanteno, če ne bodo spremljali obvestil. "Glede na to, da se Hrvaška giblje v nevarnem območju, je ta nevarnost realna," je dodal. Izrazil je tudi skrb, ker le malo ljudi še upošteva zaščitne ukrepe. Povsod število okuženih narašča, zadeva ni zaključena, je opozoril.

Na Hrvaškem v zadnjih dneh poročajo o porastu okužb z novim koronavirusom.

V zadnjih 24 urah so danes, 23. junija, ob 14. uri tako potrdili še 30 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Gre za največje število novookuženih po 8. maju, ko so imeli 36 novih primerov. Od 18. junija so na Hrvaškem zabeležili 89 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Največ novih primerov so potrdili na območju Zagreba, kjer so zabeležili 14 primerov. V osiješko-baranjski županiji je 12 novih okužb, med katerimi je deset nun v samostanu v Đakovu. V Slavoniji so zabeležili še en primer na območju Slavonskega Broda, medtem ko sta dve osebi z območja Dubrovnika, ena pa iz hrvaške Istre, navaja nacionalni štab civilne zaščite.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so za STA v ponedeljek povedali, da je Hrvaška, kjer v zadnjih dneh beležijo porast okužb z novim koronavirusom, še vedno epidemiološko varna država, iz katere je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev.

Glede varnih držav od samega začetka uporabljajo transparente kriterije, to je manj kot deset novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh in skupno 10.000 testov na milijon prebivalcev. Dodali so, da epidemiološko stanje spremljajo ves čas in vsak dan sproti vključujejo v izračun.

Medtem odzivi na Twitterju

Ganterjeva izjava danes seveda močno odmeva, zato se je na ta račun oglasil tudi Jelko Kacin na tiskovni konference, kjer je najprej opozoril na lažno novico, ki se širi med ljudmi, nato pa tudi Gantarjevo izjavo označil za nepremišljeno, zaradi česar jim danes 'pregorevajo telefoni'.

In Tomaž Gantar mu ni ostal dolžan.