Tomaž Hostnik, prejemnik ene izmed nagrad na Popevki 2021: "Nagovorile so me zgodbe izjemno močnih žensk."

Že drugič zaporedoma nagrada za najboljše besedilo

14. 9. 2021, 19:00 | Aktualno | Piše: Ž.A.

              Tomaž Hostnik na Popevki 2021 s svojo skladbo Ti sploh ne veš. (foto: Profimedia) Profimedia

Tomaž Hostnik na Popevki 2021 s svojo skladbo Ti sploh ne veš.

Pred kratkim smo spremljali Popevko 2021, na kateri je slavila Raiven s pesmijo Volkovi. Petčlanska strokovna žirija je podelila 5 nagrad - med njimi tudi nagrado za najboljše besedilo, ki jo je letos (in lani) prejel Tomaž Hostnik.

Tomaž Hostnik je avtor več kot sedemdesetih skladb v slovenskem jeziku. Piše za zasedbe Vudlenderji, Drajnarjuva vampa, med drugim tudi glasbo za otroke, film in gledališče. Ukvarja se tudi s pisateljstvom, napisal je nekaj del za otroke.

Tomaž Hostnik na Popevki 2021 s svojo skladbo Ti sploh ne veš. Profimedia

Tomaž Hostnik na Popevki 2021 s svojo skladbo Ti sploh ne veš.


 Že dvakrat se je predstavil na Melodijah morja in sonca. Leta 2019 je s skladbo Irena zasedel 3. mesto, leta 2021 pa s skladbo Ti sploh ne veš 6. mesto.

Tokrat na odru stal kar dvakrat 

Škofjeločan je na letošnji Popevki nastopil kar dvakrat – kot solist in v skupini Vudlenderji. Ravno za skladbo Podaril si mi svoje srce, ki so jo izvedli skupaj s preostalimi člani Vudlenderjev je prejel Nagrado za najboljše besedilo.

"Najbrž so me nagovorile številne zgodbe nekaterih izjemno močnih žensk. Skladba Podaril si mi svoje srce je namreč ženska izpoved in razbija klišeje o idealnih družinah ter leporečenju, predvsem znotraj katoliških krogov. S tega vidika je ne samo intimen, izpoveden, ampak idejno v drugem planu tudi kritično angažiran tekst," pove Tomaž in doda, da je že sam naslov oziroma refren v osnovi kliše. 

Zasedba Vudlenderji s skladbo Podaril si mi svoje srce. Profimedia

Zasedba Vudlenderji s skladbo Podaril si mi svoje srce.

Komu naj skladba govori?

"Vsem tistim manj harmoničnim družinam, zaznamovanim s tisoči problemov, ki so od tega ideala astronomsko oddaljene? Ne samo da to ne pomaga, morda jih celo dodatno rani! »Poglej kako je pri nas – tam je pa vse popolno.« In priznajmo si, nikjer v nobeni družini, kaj šele širšem sorodstvu ni vse idealno," iskreno in kritično spregovori Tomaž.

Nagrado za najboljše besedilo je osvojil že drugič zaporedoma

Zavidanja vredno nagrado je osvojil že na Popevki 2019, ko je prejel nagrado za pesem Kam bi šla? z Vudlenderji. In njegov komentar na razplet?

"Brez komentarja. (smeh) Neizmerno sem počaščen, da so neštete ure ustvarjanja ter urejanja kantavtorskih besedil dodatno osmišljene tudi s priznanjem strokovne žirije," je priznal Tomaž.

Zasedba Vudlenderji na Popevki 2019. Profimedia

Zasedba Vudlenderji na Popevki 2019.

Oglejte si njihov in njegov nastop na Popevki 2021 

Najprej prisluhnite skladbi Podaril si mi svoje srce v izvedbi zasedbe Vudlenderji, ki jo sestavljajo vokalistka Maša But, Tomaž Hostnik na klaviaturah in vokalu, Gregor Horvat na tolkalah in vokalu, Matic Plemenitaš na kitaru in vokalu, Žiga Vešligaj na saksofonu in vokalu ter Jaka Krušič na basu.

In pa še Če imel bi moč avtorja in izvajalca Tomaža Hostnika. Prisluhnite in uživajte v melodijah!