Tonin v pogoru za TV Slovenija napovedal, kdo bo novi predsednik Državnega zbora

Zorčič v petek izstopil iz SMC

29. 3. 2021, 08:51 | Aktualno

              Tonin v pogoru za TV Slovenija napovedal, kdo bo novi predsednik Državnega zbora (foto: TV Slovenija/posnetek zaslona) TV Slovenija/posnetek zaslona

Novi predsednik državnega zbora bo Jožef Horvat iz NSi, je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na Televiziji Slovenija povedal minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin. Dozdajšnji predsednik DZ Igor Zorčič je namreč v petek izstopil iz poslanske skupine SMC in iz koalicije.

Zorčič je v petek povedal, da je izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji, prav tako ne na delovanje in prihodnost stranke.

Zorčič je obenem napovedal, da bo o njegovi funkciji odločal DZ. Za njegovo razrešitev je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, kar bi se lahko izkazalo za izziv ob trenutnem razmerju sil med koalicijo in opozicijo v parlamentu.

Poleg Horvata se je sicer v zadnjih dneh kot morebitni kandidat za novega predsednika parlamenta omenjal tudi Počivalšek, če bi se ta z ministrske funkcije vrnil v poslanske klopi in s tem koaliciji zagotovil glas več.