Tožba na Deviških otokih Jeffreya Epsteina obtožuje novih grozljivih dejanj

Trgovanje s spolnimi sužnjami

16. 1. 2020, 20:28 | Aktualno | Vir: STA
Tožba na Deviških otokih Jeffreya Epsteina obtožuje novih grozljivih dejanj (foto: profimedia) profimedia

Na Deviških otokov je bila v sredo v imenu vlade vložena tožba proti zapuščini pokojnega bogataša Jeffreyja Epsteina, ki je dva svoja otoka v zasebni lasti izkoriščal za trgovanje s spolnimi sužnjami in spolne zlorabe. Tožba, ki zahteva več sto milijonov dolarjev odškodnine, razkriva nove podrobnosti o Epsteinovih kriminalnih dejavnostih.

Tožba trdi, da je Epstein s svojimi sodelavci od leta 2001 do leta 2008 vozil mladoletna dekleta iz tujine, stara med 12 do 17 let, na svoj otok Little St. James, kjer jih je spolno zlorabljal.

Da bi prikril svoje kriminalne dejavnosti, je kupil še sosednji otok Great St. James. Vrednost obeh otokov je ocenjena na 86 milijonov dolarjev. Epsteinovo zapuščino nadzira poseben sklad, ki ima sedež na Deviških otokih, v njem pa naj bi bilo za okrog 577 milijonov dolarjev premoženja.

"Tožba govori sama zase in kaže na vzorec trgovine z ljudmi, spolne zlorabe in prisilnega dela mladih deklet in otrok," je izjavila pravosodna ministrica Deviških otokov Denise George.

Epstein je po aretaciji avgusta lani umrl v newyorškem zaporu, preiskava pa je ugotovila samomor, čeprav teorij zarote ne manjka. Epsteinovi uslužbenci in sodelavci naj bi tudi po njegovi smrti nadaljevali s prikrivanjem vseh razsežnosti kriminalnih dejanj.

Tožba med drugim omenja primer 15-letnega dekleta, ki se je skušala rešiti s plavanjem, vendar so jo ujeli in vrnili v ujetništvo. Opisuje tudi primer najstnice, ki je mislila, da bo opravljala delo maserke, nakar so jo silili v spolno občevanje. Temu se je uprla in skušala pobegniti, vendar so jo našli in ji zagrozili z nasiljem, če ne bo sodelovala.

"Obnašanje Epsteina in njegovih sodelavcev je šokiralo in izdalo najgloblja načela in zakone Deviških otokov. Deviški otoki niso in ne bodo nikoli varno zavetišče za trgovino z ljudmi ali spolno izkoriščanje," je še zagotovila ministrica Denise George.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri