Tožba Washingtona proti Facebooku zaradi slabega varovanja zasebnosti

20. 12. 2018, 07:59 | Aktualno | Vir: STA

              Tožba Washingtona proti Facebooku zaradi slabega varovanja zasebnosti (foto: Profimedia) Profimedia

Pravosodni minister Okrožja Columbia oziroma prestolnice ZDA Washington Karl Racine je vložil tožbo proti spletnemu velikanu Facebook zaradi slabega varovanja zasebnih podatkov uporabnikov. Glavni razlog je zloraba podatkov s strani podjetja Cambridge Analytica.

Omenjeno podjetje je pred volitvami leta 2016 zasebne podatke uporabnikov Facebooka brez njihovega dovoljenja izkoriščalo za politične analize po naročilu kampanje Donalda Trumpa. Cambridge Analytica je s tem začela že leta 2014.

Ameriški analitiki menijo, da gre šele za prvo v vrsti podobnih tožb in ukrepov proti Facebooku, ki je pri zaščiti zasebnosti uporabnikov v najmanjši meri malomaren ali pa s tem namerno služi, kar bo prineslo kazni.

Facebook zaradi omenjenega škandala preiskuje tudi Zvezna komisija za trgovino (FTC), ki še ni sporočila, do kam je s tem prišla. Facebook je na novico o tožbi Washingtona suho pripomnil, da zadevo preučuje in se veseli nadaljnjega sodelovanja s pravosodnim ministrom Washingtona in drugimi.

Po izbruhu škandala s Cambridge Analytica se težave za Facebook niso nehale. Prejšnji teden je moral priznati, da so aplikacije zunanjih podjetij dobile dostop do fotografij 6,8 milijona uporabnikov, v torek pa so prišle na dan nove podrobnosti o tem, kako Facebook deli zasebne informacije s podjetji, kot je Amazon.