Trije Slovenci osumljeni dvomilijonskega oškodovanja gradbenih delavcev

V obdobju 2011-2019

8. 6. 2021, 11:32 | Aktualno | Vir: STA

              Trije Slovenci osumljeni dvomilijonskega oškodovanja gradbenih delavcev (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Policisti so ovadili tri slovenske državljane, ki jih sumijo, da so z dlje časa trajajočim in ponavljajočim sistematičnim izvajanjem kršitev temeljnih pravic delavcev v obdobju 2011-2019 oškodovali 423 večinoma tujih delavcev v gradbenem sektorju za najmanj 2,1 milijona evrov. Delavcem v tem obdobju niso plačevali zakonsko predpisanih prispevkov.

Celjski kriminalisti so obsežno in dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev končali konec maja. Kot so ugotovili, so delodajalci oškodovane delavce, večinoma tujce iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije, zaposlovali in po določenem času prezaposlovali v vedno nove družbe, s katerimi so formalno upravljali t.i. slamnati direktorji, ki z njihovim poslovanjem niso imeli stika.

Tako so, kot so danes sporočili iz celjske policijske uprave, osumljeni v obdobju med 2011 in 2019 upravljali s skupno 22 gospodarskimi družbami, pri čemer zavestno in z izključnim namenom koristoljubja niso ravnali po določilih delovnopravne zakonodaje ter zaposlenim delavcem niso izplačevali plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine in odpravnin.

Policisti so osumljene odgovorne osebe kazensko ovadili zaradi suma kršitev temeljnih pravic delavcev.