Trump bi na čelo zvezne agencije za letalstvo postavil svojega 'zelo pametnega' pilota!

27. 2. 2018, 10:51 | Aktualno | Vir: STA

              Trump bi na čelo zvezne agencije za letalstvo postavil svojega 'zelo pametnega' pilota! (foto: profimedia) profimedia

Ameriški mediji poročajo, da želi predsednik ZDA Donald Trump na čelo zvezne Agencije za zračni promet (FAA) postaviti svojega nekdanjega osebnega pilota Josha Dunkina, ki ga je vozil 20 let, preden je postal predsednik ZDA in se je iz osebnega letala preselil v Air Force One.

FAA je brez vodje, odkar je položaj v začetku leta zapustil Michael Huerta, nekaj dni preden mu je potekel mandat, potem ko si je Trump na Twitterju prilastil zasluge za to, da lani v ZDA ni bilo nobene večje letalske nesreče. Huerto je minila volja do dela.

Huerta je bil v svoji karieri newyorški komisar za pristanišča in zunanjo trgovino, podobna dela je opravljal v San Franciscu, kasneje je bil visoki uradnik v ministrstvu za transport vlade predsednika Billa Clintona. Preden ga je predsednik Barack Obama imenoval na čelo FAA pa je bil vodja logistike zimskih olimpijskih iger v Salt Lake Cityju leta 2002.

Njegovo imenovanje na čelo FAA je pol leta zavlačeval republikanski senator iz Teksasa John Cornyn zaradi tega, ker so del meje z Mehiko nadzorovali z brezpilotnimi letali. Republikancu, ki sodi v stranko, katere predsednik želi na meji zgraditi zid, se je to zdelo pretirano.

Trump je februarja lani direktorjem letalskih družb povedal, da ima zelo pametnega pilota, ki je velik strokovnjak, saj mu je povedal, da FAA uvaja napačno opremo za posodobitev sistema zračnega nadzora in varnosti. Josh Dunkin mu je dejal, da če bi FAA vodil pilot, potem letalskih zamud ne bi bilo.

FAA so sicer v preteklosti že vodili piloti, vendar so imeli ob tem še druge izkušnje, nas primer z vodenjem velikih sistemov. Bela hiša poročanja o tem za zdaj ne komentira oziroma sporoča, da nima nobene novice.