Trump bo glede stališč o podnebnih spremembah še malo razmislil!

27. 5. 2017, 16:10 | Aktualno | Vir: STA

              Trump bo glede stališč o podnebnih spremembah še malo razmislil! (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump se bo glede tega, ali se bodo ZDA še naprej priznavale k pariškemu podnebnemu sporazumu, odločil prihodnji teden, je danes prek Twitterja sporočil iz Taormine, kjer se je končal vrh skupine sedmih najrazvitejših držav G7.

Medtem ko je nemška kanclerka Angela Merkel sporočila, da pri podnebnih spremembah ne bo kompromisov, so preostali voditelji držav - Italije, Nemčije, Velike Britanije, Kanade in Japonske - na Trumpa složno pritiskali, naj ZDA ne odstopijo od sporazuma, katerega cilj je omejiti globalno segrevanje.

V kampanji pred predsedniškimi volitvami je Trump obljubljal odstop, a je nato odločitev o tem prestavil, češ da se mora še posvetovati z ameriškimi partnerji. Dokončno naj bi se odločil še pred vrhom G7, a kot je sporočil danes, bo to očitno storil prihodnji teden.

Članice skupine G7 v skupni izjavi priznavajo, da je Washington na področju pariškega sporazuma zadržan. "ZDA so v procesu ponovne preučitve politike o podnebnih spremembah in o pariškem sporazumu, zato se ne morejo pridružiti konsenzu o teh temah," so zapisale.

Kot pa so dodali, so voditelji držav in vlad Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Velike Britanije ter Evropski svet in Evropska komisija kljub temu potrdile močno zavezanost čimprejšnji uresničitvi pariškega sporazuma.

Kot je glede tega po koncu srečanju sporočila Merklova, glede podnebnih sprememb ne bodo sprejemali kompromisov. Razpravo na vrhu je označila za "težko, če ne celo zelo nezadovoljivo".

"Zaenkrat ni nikakršnega znamenja, ali bodo ZDA obstale pri pariškem sporazumu ali ne," je dejala. Vse ostale države so "zelo jasno povedale", da ne bodo odstopale od svojih stališč, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdila nemška kanclerka.

Twitter vse vidi, Trump pa nič ne sliši!

A če bo Trump očitno vsaj razmišljal, pa bi težko rekli, da je na dogodku tudi zares poslušal. Twitterju namreč ni ušlo, da se je ob odprtju dela vrha skupine sedmih najrazvitejših držav sveta G7 zgodila še ena v seriji Trumpovih nenavadnih dejanj.

Donald Trump namreč več kot očitno ni sledil uvodnem nagovoru italijanskega premierja Paola Gentilonija v Taormini.

Vsi voditelji, ki ne govorijo italijansko, so si nadeli slušalke za prevod in so poslušali italijanskega premierja, le Trump ne. Ameriški predsednik je sedel brez slušalk med tunizijskim predsednikom Bejijem Caidom Essebsijem in nigerijskim predsednikom Mahamandoujem Issoufoujem, oba sta nosila slušalke.

A kot je sporočil Trumpov tiskovni predstavnik Sean Spicer, ne drži, da Trump ni prisluhnil prevodu. "Kot običajno predsednik nosi slušalko za le eno uho v desnem ušesu," je zapisal na Twitterju.