Trump japonskemu premierju zagrozil z deportacijo več milijonov Mehičanov na Japonsko!

16. 6. 2018, 12:28 | Aktualno | Vir: STA

              Trump japonskemu premierju zagrozil z deportacijo več milijonov Mehičanov na Japonsko! (foto: profimedia) profimedia

Minulo zasedanje skupine sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) v Kanadi so zaznamovali predvsem izbruhi jeze ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Med drugim je japonskemu premierju Shinzu Abeju zagrozil, da mu bo na Japonsko poslal 25 milijonov Mehičanov.

Za kulisami so navzoči svetovni voditelji osupnili nad izjavami ameriškega predsednika, ki se je z izbruhi jeze poleg migracij, ki jih je označil za "velik evropski problem", dotaknil tudi Irana in terorizma, kjer je glavna tarča postal francoski predsednik Emmanuel Macron.

"Ti moraš vedeti vse o tem, saj so vsi teroristi v Parizu," je Macronu dejal Trump, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tarča Trumpovih izbruhov jeze je bil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki ga je Trump označil za "brutalnega ubijalca", pri čemer se je skliceval na nezaupanje EU in davčne globe zoper ameriška tehnološka podjetja.

Zasedanje je prav tako potekalo v luči nesoglasij glede mednarodne trgovine. Preostali navzoči voditelji so se namreč zoperstavili Trumpu in njegovim grožnjam, da bo uvedel stroge carine na uvoženo jeklo in aluminij. Nekaj ur po koncu vrha G7 v Kanadi je Trump po Twitterju užaljeno zavrnil tudi podporo skupni izjavi voditeljev. Razjezila ga je novinarska konferenca kanadskega premierja Justina Trudeauja po vrhu in pred objavo skupne izjave. Trudeauja je Trump ob tem obtožil nepoštenosti.

Vrh je Trump sicer predčasno zapustil, saj se je v Singapurju v torek sestal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.