Trump je v Hanoj prispel po 20 urah letenja, Kim pa 4500 kilometrov opravil z vlakom!

26. 2. 2019, 17:16 | Aktualno | Vir: STA

              Trump je v Hanoj prispel po 20 urah letenja, Kim pa 4500 kilometrov opravil z vlakom! (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je po približno 20 urah leta danes prispel v Hanoj, kjer se bo sestal na drugem vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Prvič se bosta voditelja med dvodnevnim vrhom sešla predvidoma v sredo zvečer, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsedniško letalo se je na poti ustavilo v Veliki Britaniji in Katarju, kjer je moralo dotočiti gorivo. Kim je medtem v vietnamsko prestolnico prispel danes zjutraj po lokalnem času po več kot 60 urah na vlaku.

Kim je na 4500 kilometrov dolgo pot iz Pjongjanga odpotoval v soboto z vlakom preko Kitajske do mesta Dong Dang na kitajsko-vietnamski meji. Tam ga je pričakala vietnamska vladna delegacija, nato pa so ga v konvoju vozil odpeljali v 170 kilometrov oddaljeno prestolnico, kjer ga je pričakala množica ljudi.

kim

Trump se je na pot odpravil s predsedniškim letalom Air Force One iz letalskega oporišča Andrews blizu Washingtona v ponedeljek.

Pred odhodom na pot je bil optimističen glede srečanja s Kimom in dejal, da pričakuje "zelo izjemen vrh". "Želimo denuklearizacijo Korejskega polotoka," je dodal. "S popolno denuklearizacijo bo Severna Koreja hitro postala gospodarska sila," je kasneje tvitnil.

Tiskovna predstavnica Bele hiše je novinarjem na letalu na poti v Hanoj povedala, da se bosta voditelja v sredo zvečer sešla na srečanju na štiri oči, nato pa še na delovni večerji. Več srečanj je predvidenih še v četrtek.

Kim in Trump sta se prvič srečala junija lani v Singapurju, kar je bilo sploh prvo srečanje aktualnih voditeljev sprtih držav. Ameriški predsednik upa, da bo mladega severnokorejskega diktatorja prepričal, da se odreče svojemu jedrskemu programu.