Trump jemlje vojski 3,8 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko

14. 2. 2020, 11:54 | Aktualno | Vir: STA
Trump jemlje vojski 3,8 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump želi vojaškemu proračunu ZDA odvzeti še dodatnih 3,8 milijarde dolarjev za financiranje zidu v obliki ograje na meji z Mehiko, saj bodo 3. novembra predsedniške volitve in Trump želi volivcem sporočiti, da je uresničil svojo glavno predvolilno obljubo iz leta 2016.

Takrat je obljubil, da bo na celotni meji z Mehiko zrasel "čudovit zid", ki bo ustavil nezakonito priseljevanje v ZDA ter pretok mamil in trgovino z ljudmi. Obljubil je tudi, da bo za ta zid plačala Mehika.

Po štirih letih zidu še ni, Mehika ga tudi ni pripravljena plačati, prav tako denarja ne odobrijo kongresni demokrati v ZDA. Trump se je s pomočjo naklonjenih sodišč znašel po svoje in je del denarja že odvzel Pentagonu, sedaj namerava še dodatnih 3,8 milijarde.

Trumpova vlada je kongresu naročila, naj 1,5 milijarde dolarjev odvzame nacionalni gardi ZDA, preostanek sredstev pa iz programov nabave oborožitve. Demokrati opozarjajo, da ustava daje pravico razdeljevanja proračunskih sredstev kongresu in ne vladi.

Trump želi do novembra postaviti vsaj 640 kilometrov zidu oziroma ograje na meji. Doslej mu je uspelo obnoviti za 160 kilometrov raznih obstoječih ovir, ograje in zidu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri