Trump obiskal teksaško mejo z Mehiko in kritiziral Bidna

1. 7. 2021, 09:49 | Aktualno | Vir: STA

              Trump obiskal teksaško mejo z Mehiko in kritiziral Bidna (foto: profimedia) profimedia

Bivši predsednik Donald Trump je v sredo skupaj z guvernerjem Teksasa Gregom Abbottom obiskal obmejno mestece Weslaco, kjer sta skupaj hvalila dosežke prejšnje vlade glede priseljevanja in kritizirala ukrepe sedanje vlade demokrata Josepha Bidna.

Trump je dejal, da meja še nikoli v zgodovini ZDA ni bila tako varna kot med njegovim predsedniškim mandatom. Podobno je povedal tudi Abbott. Trumpu je obljubil, da bo nadaljeval z gradnjo zidu na meji, čemur se je Bidnova vlada odpovedala. S Trumpom in Abbottom so bili na meji tudi nekateri republikanski kongresniki in celo nekateri bivši člani vlade.

Demokratska stranka je v odzivu sporočila, da so Trump in republikanci "z namenom zavajanja volivcev pripeljali svojo klovnovsko predstavo na mejo v obupnem poskusu sprevračanja resnice o svoji okrutni mejni politiki".

Biden v svojih prvih šestih mesecih mandata uživa precej večjo javno podporo, kot jo je Trump kdajkoli v štirih letih, vendar pa večina Američanov ne podpira Bidnove politike glede meje, niti politike do priseljevanja.

Bidnovo politiko do priseljevanja po zadnji anketi agencije AP podpira le 43 odstotkov Američanov, nasprotuje pa ji 54 odstotkov. Politiko do mejnih vprašanj pa v Teksasu po anketi univerze Quinnipiac ne podpira 64 odstotkov volivcev, podpira pa jo le 26 odstotkov.

V zadnjih mesecih zelo narašča število aretacij nezakonitih priseljencev na meji in Trump je zatrdil, da je meja sedaj odprta in nevarna. Maja so na mejnem območju prijeli 180.000 ljudi, kar je največ od marca 2000.

Samo otrok brez spremstva odraslih so prijeli 19.000. Bidnova vlada teh ne vrača v Mehiko kot vse ostale nezakonite priseljence zaradi nadaljevanja nevarnosti pandemije covida-19.

Bidnova vlada se je odpovedala številnim Trumpovim politikam glede priseljevanja in meje z utemeljitvijo, da so bile okrutne in nečloveške. S Trumpovo politiko sedaj nadaljuje Abbott, ki naj bi se skušal potegovati za predsedniškega kandidata republikancev leta 2024.

Nadaljeval bo z gradnjo zidu, državna policija pa je dobila navodilo, da prijema nezakonite priseljence zaradi kršenja državnih zakonov, čeprav je nadzor na meji stvar zvezne vlade.