Trump poln hvale na račun kitajskega predsednika Xija, Melania pa je božala pande!

10. 11. 2017, 10:09 | Aktualno | Vir: STA

              Trump poln hvale na račun kitajskega predsednika Xija, Melania pa je božala pande! (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je ob koncu obiska na Kitajskem pohvalil kitajskega predsednika Xi Jinpinga kot "zelo spoštovanega in vplivnega predstavnika svojega naroda". Kot je še zapisal na Twitterju pred odhodom v Vietnam, so bila njegova srečanja s Xijem zelo plodna, tako glede trgovinskih vprašanj kot Severne Koreje.

Trump je že pred tem v dveh dneh srečanj s kitajskim voditeljem, ki ga je predsednik ZDA prepričeval, naj naredi več za zmanjševanje trgovinskega primanjkljaja ZDA s Kitajsko in obrzda Severna Korejo, izrekal pohvale na račun Xija.

Podjetja ZDA in Kitajske so med Trumpovim obiskom podpisala za več kot 250 milijard ameriških dolarjev pogodb. Ob tem analitiki opozarjajo, da so bile številne neobvezujoče in da bo trajalo več let, da se bodo pokazali rezultati in da bodo le malo prispevale k zmanjševanju neuravtoženosti trgovinske menjave med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski državni mediji so že pozitivno ocenili Trumpov obisk. China Daily je tako v uvodniku zapisal, da so "razlike, ki so obremenjevale dvostranske odnose, sedaj nenadoma izginile".

Prva dama ZDA Melania Trump predsednika ne bo več spremljala v nadaljevanju njegove azijske turneje in bo danes v Pekingu nadaljevala z "diplomatsko ofenzivo šarma". Med drugim je danes že obiskala pande, napovedan pa je tudi njen obisk Kitajskega zidu.

"Melania ostaja, da bi videla živalski vrt in seveda Kitajski zid, preden bo odšla na Aljasko pozdravit naše čudovite čete," je še tvitnil Trump, ki sam Kitajskega zidu ni obiskal, kar so doslej običajno storili predsedniki ZDA.