Trump pomilostil prazničnega purana, a za razliko od prejšnjih let tokrat ni želel odgovarjati na vprašanja novinarjev

25. 11. 2020, 08:51 | Aktualno | Vir: STA

              Trump pomilostil prazničnega purana, a za razliko od prejšnjih let tokrat ni želel odgovarjati na vprašanja novinarjev (foto: Shutterstock) Shutterstock

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek brez običajnih šal v skladu s tradicijo pomilostil purana Corn (Koruza), ki na zahvalni dan v četrtek ne bo končal v pečici. Pomilostil je tudi rezervnega purana z imenom Cob (Storž). Oba purana bosta dočakala naravno smrt v kampusu univerze Iowa State.

Trump je pred pomilostitvijo puranov, ki jih je zagotovila ameriška puranja zveza, govoril o napredku pri razvoju cepiv proti covidu-19. "Hvaležni smo za cepiva in terapije, ki bodo kmalu končale pandemijo," je dejal predsednik ZDA.

Trump tokrat na slovesnosti, katere tradicija sega tja do predsednika Harryja Trumana, ni sprejemal vprašanj novinarjev. Na vrtu pred Belo hišo je bilo okoli sto gostov in tokrat jih je večina nosila maske.

Ameriški komiki so spomnili na leto 2018, ko je Trump purana pomilostil z zbijanjem šal na račun volitev. "To so bile poštene volitve. Na žalost Korenček ne priznava poraza in zahteva ponovno štetje glasov. Korenček, žal mi je, ampak moram ti povedati, da se izid volitev po ponovnem štetju ni spremenil," je puranu takrat razlagal Trump.

Američani se na zahvalni dan odpravijo k svojim družinam na pojedine, kjer je v glavni vlogi na mizi puran. S tem obujajo spomin, kako so domorodni Indijanci sprejeli medse prve evropske priseljence in jim pomagali preživeti.