Trump se je postavil v bran spomenikov in podpisal izvršni ukaz o zaščiti

Zaporne kazni do 10 let

27. 6. 2020, 10:47 | Aktualno | Vir: STA

              Trump se je postavil v bran spomenikov in podpisal izvršni ukaz o zaščiti (foto: profimedia) profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek tvitnil, da je podpisal izvršni ukaz o zaščiti spomenikov in da tistim, ki jih uničujejo, grozijo dolge zaporne kazni. ZDA sicer že imajo zakon, ki ščiti določene spomenike.

Trump je že v torek tvitnil, da je pooblastil zvezne oblasti, da aretirajo vsakogar, ki bo oskrunil ali uničil spomenik, kip ali drugo zvezno lastnino, ter ga kaznujejo z do desetimi leti zapora, kot to določa zakon o ohranitvi veteranskih spomenikov. Ni sicer pojasnil, zakaj je potrebna njegova avtorizacija, če zakon to že zdaj omogoča. Prav tako ni pojasnil, kako se njegov izvršni ukaz razlikuje od zakona.

"Pravkar sem imel čast podpisati zelo močan izvršni ukaz za zaščito ameriških spomenikov in kipov ter za boj proti nedavnemu kriminalnemu nasilju. Dolge zaporne kazni za ta nezakonita dejanja proti naši veliki državi," je tvitnil Trump.

Protesti proti policijskemu nasilju in rasizmu v ZDA, ki so izbruhnili po 25. maju, ko je beli policist v Minneapolisu zadušil temnopoltega osumljenca Georgea Floyda, so se preusmerili na kipe in druge simbole, ki za večji del Američanov simbolizirajo rasizem, kot so spomeniki generalov konfederacije.

Padajo tudi spomeniki kolonizatorjem in krščanskim misijonarjem. Trump se je postavil na stran kipov in že teden dni grozi vsem, ki jih skrunijo ali podirajo. V petek je tudi objavil plakat FBI s fotografijami osumljencev za uničevanje zvezne lastnine v parku Lafayette in pripisal, da jih čaka deset let zapora. Šlo je za ljudi, ki so skušali podreti spomenik predsedniku Andrewu Jacksonu.