Trump vztraja pri gradnji zidu na meji z Mehiko

6. 1. 2019, 18:34 | Aktualno | Vir: STA

              Trump vztraja pri gradnji zidu na meji z Mehiko (foto: STA) STA

Ameriški predsednik Donald Trump še vedno vztraja pri zahtevi za 5,6 milijard dolarjev za zid na meji z Mehiko, ki mu jih kongresni demokrati nočejo odobriti in zaradi česar je že več kot dva tedna ohromljeno delo vladnih agencij. Poudaril je, da nima izbire in da je prihodnost delovanja vlade odvisno od demokratov.

"Moramo zgraditi zid," je novinarjem dejal Trump, potem ko je zapustil Belo hišo in se odpravil v predsedniško letovišče Camp David. Ob tem je dejal, da bi bil zid lahko "jeklen namesto betonski", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za varnost naše države," je še poudaril in dejal, da "nimamo izbire".

Pogajanja z namenom ponovnega odprtja vladnih agencij naj bi se nadaljevala danes. Podpredsednik ZDA Mike Pence se je sicer s predstavniki kongresnih demokratov sestal že v soboto, vendar niso dosegli preboja.

"Zaprtje bi se lahko končalo jutri, lahko pa traja še zelo dolgo časa," je še dejal Trump. Po njegovih navedbah naj bi bilo "vse odvisno od demokratov".

Trump je 22. decembra zavrnil kompromis o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij, za katere še ni bil potrjen proračun, ker mu demokrati niso hoteli potrditi petih milijard dolarjev za financiranje zidu na meji z Mehiko.

Predsednik je razmere na meji z Mehiko označil za "krizne", preučeval pa naj bi alternativne možnosti, s katerimi bi lahko zid zgradil brez odobritve kongresa.