Učitelji in vzgojitelji na protestnih shodih po Sloveniji!

14. 3. 2018, 12:38 | Aktualno | Vir: STA

              Učitelji in vzgojitelji na protestnih shodih po Sloveniji! (foto: STA) STA

V več krajih po državi so se začeli protestni shodi zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ob današnji stavki. Ta poteka v večini šol in vrtcev. Predvidevajo, da je stavkajočih več kot 36.000

Zbrani na Gregorčičevi, opremljeni s sindikalnimi zastavami, piščalkam in trobljami, vladi prek transparentov med drugim sporočajo, da za odgovorno delo, ki ga opravljajo, pričakujejo pošteno plačilo ter da želijo nazaj, kar jim je bilo vzeto. "Samo od veselja do poklica ne moremo živeti," so zapisali na enega od transparentov.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ocenjujejo, da se je zbralo od 2500 do 3000 ljudi, večinoma iz Ljubljane, saj shod organizira ljubljanski območni odbor. Prispeli pa so tudi iz Novega mesta, ker je tam osrednji trg zaprt in shoda zato niso mogli pripraviti, pa tudi iz Škofje Loke.

Ob Ljubljani sicer shodi potekajo tudi v Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju ter na Ravnah in na Ptuju. V Svizu pa so v torek ocenili, da se bo posameznega shoda udeležilo od 500 do 2500 stavkajočih.

Zadnjih podatkov o številu stavkajočih v Svizu še nimajo, po Štrukljevih besedah pa številka trenutno presega 36.000 stavkajočih. Kot je Štrukelj pojasnil v izjavi za medije pred shodom v Ljubljani, je ob tokratni stavki otrok v šolah in vrtcih bistveno več kot v času prve stavke.

Poudaril je še, da bo "od danes naprej ta stvar šla do konca". "Lahko se nekaj časa norčuješ iz učiteljev, ne moreš pa se norčevati iz njihovega dela. In to se je zgodilo," je dejal. Po njegovem mnenju je namreč vlada z manipulativnimi podatki nagovorila druge zaposlene v javnem sektorju in jih poskuša obrniti proti njim. "To ni fer in odgovornost za to nosi vlada," je še dodal.

V šolah in vrtcih je pred mesecem dni sicer že potekala stavka. Vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju so se takrat v središču prestolnice zbrali na množičnem shodu, ki se ga je po navedbah sindikata udeležilo okrog 20.000 ljudi.

Kot so sporočali takrat, izobraževalci in izobraževalke zase ne zahtevajo, da bi bilo njihovo delo ovrednoteno bolje kot delo drugih zaposlenih, ne pristajajo pa na to, da bi jih vlada plačevala slabše kot druge na primerljivih delovnih mestih in z enako stopnjo izobrazbe v drugih delih javnega sektorja. Med njihovimi zahtevami pa je tudi pošteno ovrednotenje razredniškega dela ter višji regres za tiste z minimalno plačo.

V sindikatu so že takrat napovedali vnovično stavko, če z vladno stranjo ne bo dosežen dogovor. V ponedeljek je že kazalo, da jim bo uspelo, nazadnje pa predloga, ki so ga po sindikalnih navedbah pred tem tako rekoč že uskladili, vladna stran ni parafirala.

Sindikat se je zato odločil, da izvede napovedano stavko, obenem pa so že zagrozil, da čez približno mesec dni, najverjetneje 17. aprila, znova v Ljubljani pripravijo "novo, silovito zastavljeno stavko". Pri tem pa bodo po potrebi odšli tudi pred sedeže koalicijskih strank.