Učitelji na shodu v Ljubljani za višje plače

14. 2. 2018, 13:17 | Aktualno | Vir: STA
Učitelji na shodu v Ljubljani za višje plače (foto: Nebojša Tejić, Anže Malovrk/STA) Nebojša Tejić, Anže Malovrk/STA

Ljubljanski Kongresni trg so napolnili stavkajoči učitelji in vzgojitelji. Na protestnem shodu, ki naj bi trajal približno uro in pol, zahtevajo višje plače. Množica, opremljena s transparenti in v modrih barvah sindikata Sviz, ki organizira današnjo stavko, je že pozdravila prvo govornico, predsednico glavnega odbora sindikata Jelko Velički.

S stavko zahtevajo višje plače za dva do tri plačne razrede, ovrednotenje razredniškega dela in višji regres za tiste z minimalno ali nižjo plačo. Kot so napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), pa bodo stavko v prihodnjih dneh po potrebi zaostrili.

Po besedah sindikata se shoda udeležuje okoli 20.000 ljudi, ki so se v Ljubljano iz vse Slovenije pripeljali z več kot 285 avtobusi. Poleg zaposlenih v vrtcih, osnovnih, srednjih, glasbenih šolah, dijaških domovih in drugih zavodih, kjer danes poteka stavka, stavkajo tudi nekateri zaposleni na univerzah, kjer sicer stavka ni bila izglasovana. Po besedah Veličkijeve se stavki pridružuje več kot 40.000 ljudi.

Na Kongresnem trgu je postavljen oder, na katerem se bo v nadaljevanju zvrstilo še sedem govorcev, med njimi predsednica evropskega dela Izobraževalne internacionale, globalnega združenja izobraževalcev, (ETUCE) Christine Blower. Kot zadnji pa bo zbrane nagovoril glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Še pred začetkom shoda je bilo na trgu precej glasno. Protestnike, ki so opremljeni tudi s piščalkami in trobljami, je na trgu pričakala tudi glasba in stojnice, na katerih brezplačno delijo čaj.

Veliko protestnikov nosi modre Svizove brezrokavnike in sindikalne zastave. S seboj so prinesli tudi transparente, prek katerih vlado sprašujejo, zakaj je izobraževalno delo vredno manj, in za primerljivo delo zahtevajo enako plačilo. "Da znaš to prebrati, se zahvali učiteljem," so napisali na enega od njih in še: "Dovolj nam je dela na etični pogon."

Na očitke, da so njihove zahteve finančno pretežke, na transparentih odgovarjajo, da so "pretežki" kvečjemu proračuni političnih strank in plače politikov. Ob tem zahtevajo "pravično delitev vsega, kar skupaj ustvarimo".

Vladajočim sporočajo da so jih oni "izobrazili za stol, na katerem sedite danes", šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič z oceno 1 pošiljajo nazaj v šolo, za ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pa ugotavljajo, da se je "skril v Dubaj, ker noče vrniti vzetega nazaj".

Avtobusi, ki so pripeljali stavkajoče, so parkirani na več lokacijah po mestu, po shodu pa bodo organizirani tudi posebni avtobusi LPP, da bodo udeleženci prišli iz središča mesta do Stožic.

Odziv s Twitterja!

Marsikaj se čivka, ampak najbolj ljubek nam je bil naslednji, saj ne pozablja, da je danes tudi #valentinovo ...