Unicef svari pred stigmatizacijo otrok iz kalifata IS: "Otroci niso teroristi!"

11. 3. 2019, 21:10 | Aktualno | Vir: STA

              Unicef svari pred stigmatizacijo otrok iz kalifata IS: "Otroci niso teroristi!" (foto: profimedia) profimedia

Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) je danes posvaril pred stigmatizacijo otrok, vzgojenih v samooklicanem kalifatu skrajne džihadistične skupine Islamska država (IS). Poudarili so, da se teh otrok ne sme obravnavati kot teroriste.

"Sporočilo, da ti otroci niso zaželeni, je vse bolj očitno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal direktor Unicefa za Bližnji vzhod Geert Cappelaere.

Po podatkih agencije je v begunskem taborišču Al Hol v Siriji, kamor se je zateklo največ ljudi z zadnjega območja pod nadzorom IS, okoli 3000 otrok iz tujine. Prihajajo iz najmanj 43 držav, med katerimi se številne nočejo spopasti z vprašanjem repatriacije teh otrok.

Veliko je tudi razseljenih sirskih in iraških otrok, ki so povezani s to teroristično skupino. Njihovi ponovni vključitvi v družbo pa oblasti namenjajo zelo malo pozornosti. "To je problem, ki ga ni mogoče pomesti pod preprogo," je na novinarski konferenci v Bejrutu povedal Cappelaere.

"Obstaja rešitev za te otroke. Ta zahteva politični pogum in politično zavzetost. Ti otroci so otroci, niso teroristi," je še povedal. Pri tem je kot zgled navedel uspešno reintegracijo otrok, ki so sodelovali z ljudmi, ki so zagrešili grozodejstva v Ruandi sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Opozoril je še, da kljub umirjanju spopadov še vedno več milijonov sirskih otrok potrebuje osnovno humanitarno pomoč.

Mineva sicer osem let od začetka sirske državljanske vojne, ki je doslej zahtevala več kot 360.000 smrtnih žrtev, več kot polovica od 20 milijonov Sircev pa je morala zapustiti svoje domove.