Unicefovo novo poročilo je jasno: "Preveč otrok je žrtev nasilja bližnjih!"

1. 11. 2017, 11:31 | Aktualno | Vir: STA

              Unicefovo novo poročilo je jasno: "Preveč otrok je žrtev nasilja bližnjih!" (foto: profimedia) profimedia

Presenetljivo veliko otrok, med njimi že enoletniki, je žrtev nasilja bližnjih oseb, ki naj bi zanje skrbele in jih ščitile, v poročilu o nasilju nad otroki ugotavlja Sklad ZN za otroke (Unicef).

Približno 60 odstotkov enoletnih otrok v 30 državah je po njihovih navedbah redno izpostavljenih telesnemu kaznovanju.

Predstavljeno poročilo temelji na najnovejših podatkih in razkriva, da otroci doživljajo nasilje v vseh obdobjih otroštva in v vseh okoljih, so sporočili z Unicefa.

Približno 75 odstotkov otrok v starosti od dveh do štirih let oziroma 300 milijonov otrok na svetu je po njihovih navedbah deležnih telesnega kaznovanja in oziroma ali psihološkega nasilja doma skrbnikov.

Skoraj četrtina enoletnih otrok je deležnih nasilnega stresanja kot oblike kaznovanja in desetina udarcev po obrazu, glavi in ušesih. Eden od štirih otrok, mlajših od pet let, živi z materjo, ki je žrtev nasilja svojega partnerja.

Okoli 15 milijonov mladoletnic med 15. in 19. letom starosti je bilo v svojem življenju prisiljenih v spolne odnose, samo odstotek pa jih je nato poiskalo strokovno pomoč. V 28 državah, za katere je Unicef pridobil podatke, je 90 odstotkov mladoletnic, ki so bile prisiljene v spolne odnose, dejalo, da so storilca poznale. Podatki iz šestih držav kažejo, da so mladostnike najpogosteje spolno zlorabljali prijatelji, sošolci in partnerji.

Poročilo navaja tudi, da zaradi nasilja na svetu vsakih sedem minut umre mladoletna oseba. Latinska Amerika in Karibi so edina regija, kjer so se stopnje umorov mladostnikov povečale. Skoraj polovica vseh umorov med mladostniki po vsem svetu se je leta 2015 zgodilo v tej regiji.

Polovica celotne populacije otrok osnovnošolske starosti oziroma 732 milijonov otrok živi v državah, kjer telesno kaznovanje v šolah ni popolnoma prepovedano. Približno 75 odstotkov dokumentiranih streljanj v šolah, ki so se zgodila v preteklih 25 letih, pa se je zgodilo v ZDA.

V Unicefu vlade pozivajo, naj sprejmejo nujne ukrepe in podprejo smernice, ki so jih v Unicefu sprejeli skupaj s Svetovno zdravstveno organizacijo in Globalnim partnerstvom za odpravo nasilja nad otroki.

Smernice med drugim vključujejo sprejem nacionalnih načrtov za odpravo nasilja nad otroki, usmeritev nacionalnih politik v odpravo neenakosti in omejevanje dostopa do strelnega in drugega orožja ter vzpostavitev socialnih sistemov zaščite in usposabljanja socialnih delavcev za ustrezno obravnavo žrtev nasilja.