Univerzitetni profesorji opozorili britansko vlado na napake pri beleženju smrti zaradi covida-19

Velika Britanija začasno ne bo objavljala sprotne statistike

19. 7. 2020, 07:32 | Aktualno | Vir: STA

              Univerzitetni profesorji opozorili britansko vlado na napake pri beleženju smrti zaradi covida-19 (foto: profimedia) profimedia

Velika Britanija je začasno nehala objavljati statistiko o smrtnih žrtvah covida-19, potem ko so raziskovalci opozorili na statistične napake pri izračunih. Podatke bodo znova začeli objavljati, ko bodo odpravili napako, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada je sporočila, da napako odpravljajo, začasno pa ne bodo objavljali dnevne statistike o mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19.

Problem je nastal, ker so v statistiko mrtvih zajeli vse mrtve osebe v Angliji, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ob tem niso upoštevali vzroka oz. ali so res umrli zaradi covida-19.

Problem so med prvimi izpostavili profesorji z univerz Vzhodna Anglija in Oxford. Vlada ne upošteva, koliko časa nazaj je bil opravljen test za koronavirus, niti ali so osebo uspešno pozdravili in jo izpustili iz bolnišnice, so zapisali v zapisu na blogu.

Severna Irska in Škotska imata drugačno metodo, tako da je problem povezan le z Anglijo. Britanske oblasti navajajo, da je zaradi covida-19 v državi umrlo že več kot 45.000 ljudi.