V Avstriji začeli z množičnim testiranjem prebivalstva

1. 12. 2020, 11:59 | Aktualno | Vir: STA

              V Avstriji začeli z množičnim testiranjem prebivalstva (foto: Profimedia) Profimedia

V Avstriji se je danes začelo množično testiranje na novi koronavirus. Kot prve so na testiranje s hitrimi antigenskimi testi pozvali prebivalce občine Annaberg-Lungötz v zvezni deželi Solnograško. Načrti za izvajanje testov se sicer med posameznimi deželami močno razlikujejo.

Okoli 2200 prebivalcev občine Annaberg-Lungötz na Solnograškem se bo lahko na novi koronavirus z antigenskimi testi testiralo danes in v sredo, poročajo tuje tiskovne agencije. V drugih delih te dežele bodo množično testiranje prebivalstva od 10. leta starosti začeli v petek, 11. decembra. Izvajali ga bodo na okoli 370 mestih za odvzem vzorcev.

Na množično testiranje pa se pripravljajo tudi v drugih zveznih deželah. 5. decembra bodo predvidoma začeli testirati vse avstrijske učitelje in vzgojitelje, kar je približno 200.000 ljudi. Nato se bo 7. decembra začelo testiranje vseh 40.000 policistov. V tednih za tem naj bi sledilo množično in prostovoljno testiranje za ostale avstrijske prebivalce.

Vendar pa so se oblasti večine zveznih delež odločile, da bodo celotno prebivalstvo testirale že v prvi polovici decembra. V petek bodo s tem začeli na Dunaju, kjer bodo na voljo tri mesta za testiranje. Do 13. decembra, ko naj bi se testiranje končalo, nameravajo odvzeti po 150.000 vzorcev na dan.

V petek bodo testiranje vseh prebivalcev začeli tudi na Tirolskem, končalo pa se bo predvidoma v nedeljo. Na Predarlskem pa naj bi potekalo v petek in soboto.

Po besedah strokovnjaka Nikija Popperja vlada upa, da se bo testiranja udeležilo več milijonov ljudi. "Idealno bi bilo na primer šest milijonov," je dejal v ponedeljek v oddaji na avstrijski javni televiziji ORF. Avstrijcev je sicer nekaj manj kot devet milijonov.

Testiranja bodo ponavljali, pri čemer bo ključno obdobje po božiču, je pojasnil Popper. Takrat bo jasno, ali so praznični dnevi vplivali na število okužb, je povedal po poročanju tujih agencij.

Do nedelje bo sicer v Avstriji v veljavi ustavitev javnega življenja. O morebitnem odpiranju bo vlada javnost predvidoma obvestila v sredo.

Avstrijske oblasti nameravajo ob tem prebivalcem, starejšim od 65 let, razdeliti zaščitne maske FFP2. Vsak bo prejel deset tovrstnih mask. Stroške ocenjujejo na 24 milijonov evrov, mora pa to pobudo odobriti še avstrijski parlament.