V Avstriji zaradi ogrožanja helikopterja z dronom ovadili Slovenca

30. 4. 2018, 10:28 | Aktualno | Vir: STA

              V Avstriji zaradi ogrožanja helikopterja z dronom ovadili Slovenca (foto: profimedia) profimedia

Na Dunaju je v soboto popoldne brezpilotni letalnik skorajda trčil v helikopter avstrijske policije. Lastnika drona, 41-letnega Slovenca, so zaradi namernega ogrožanja zračnega plovila ovadili. Grozi mu od enega do deset let zapora.

Policijski helikopter je iz ene od dunajskih vojašnic vzletel ob 17.30, kmalu zatem pa je vanj na 200 metrih višine skorajda trčil dron. Pilot se mu je izognil v zadnjem trenutku, je povedal tiskovni predstavnik policije Harald Sörös. "V najslabšem primeru bi lahko trčenje drona in helikopterja povzročilo nesrečo. Lahko je zelo nevarno, saj bi lahko zahtevalo človeško življenje," je poudaril, kot poročajo avstrijski novičarski portali.

Lastnik je svoj brezpilotni letalnik pristal na bližnjem parkirišču, ga dal v avtomobil in pobegnil. Pilot helikopterja je to opazil in obvestil svoje kolege, slovenskemu državljanu pa je tudi sledil. Nato je avtomobil ustavila prometna policija.

41-letnik je povedal, da je skušal dron zgolj preizkusiti. Ko je videl helikopter, je nameraval tako in tako pristati, je dodal. Po navedbah Sörösa je dejal še, da ni mislil, da lahko dron predstavlja nevarnost za helikopter.

Slovenec ni imel ustreznih dokumentov za dron, ki je tehtal več kot 250 gramov in bi zato lastnik v skladu z avstrijskimi predpisi zanj potreboval dovoljenje. Moškega, ki je na prostosti, so ovadili zaradi namernega ogrožanja zračnega plovila, v skladu z avstrijsko zakonodajo pa mu grozi od enega do deset let zapora.