V Srbiji 359 novih okužb s koronavirusom, umrlo še šest bolnikov

Število okužb se povečuje

2. 7. 2020, 16:37 | Aktualno | Vir: STA

              V Srbiji 359 novih okužb s koronavirusom, umrlo še šest bolnikov (foto: Shutterstock) Shutterstock

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili še 359 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še šest bolnikov s covidom-19, kažejo podatki srbskega ministrstva za zdravje. Kar 80 odstotkov novih okužb so potrdili v Beogradu.

V Srbiji, kjer se od parlamentarnih volitev 21. junija soočajo z opaznim porastom okužb, so sicer danes zaradi naraščanja števila okužb znova zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v štirih mestih, ki so žarišča okužb - Vranju, Novem Pazarju, Kragujevcu in Tutinu.

V teh mestih je znova obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem prevozu in vseh zaprtih prostorih, omejili so delovni čas lokalov in restavracij do 20. ure, zaprli bazene ter prepovedali športne in zabavne prireditve. Na javnih krajih, zaprtih in na prostem, se lahko zbere največ do pet ljudi, če ni mogoče zagotoviti razdalje dveh metrov. Vlada sicer lahko uvede še dodatne ukrepe, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po navedbah lokalnih medijev so razmere še posebej kritične v Novem Pazarju in Tutinu, kjer so bolnišnice prenapolnjene, primanjkuje jim tudi zaščitne opreme. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je te navedbe zanikal kot laži, čeprav so v bolnišnico v Novem Pazarju poslali dodatne zdravnike. V sredo je predstavnik bolnišnice povedal, da tam zdravijo okoli 100 bolnikov s covidom-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srbski tabloid Informer danes poroča, da bo predsednik Vučić po sestanku kriznega štaba drevi objavil vnovično uvedbo strogih ukrepov v Beogradu, morda policijsko uro ali pa zaprtje prestolnice.

V državi je zaradi covida-19 do danes umrlo skupno 287 bolnikov, potrdili pa so 15.195 primerov okužbe. V bolnišnicah je na ventilatorjih 81 bolnikov. V zadnjih 24 urah so na okužbo testirali 9013 oseb, skupno doslej 418.879, so še sporočili na ministrstvu za zdravje.