V boj z lakoto s hrano iz vesolja

Tople grede v orbiti

14. 2. 2021, 16:34 | Aktualno | Piše: Jaka Tomc

              V boj z lakoto s hrano iz vesolja (foto: Shutterstock) Shutterstock

Komercialno podjetje za vesoljske storitve Nanoracks načrtuje postavitev toplih gred v Zemljino orbito, s čimer želijo ustvariti odporne poljske rastline, ki bi uspevale tudi v najtežjih pogojih. 

S tem želi podjetje iz Teksasa omiliti preteče pomanjkanje hrane, ki naj bi bilo posledica klimatskih sprememb. V ta namen so se povezali z vladno investicijsko agencijo v Abu Dhabiju, s katero bodo v Združenih arabskih emiratih odprli raziskovalni center za vesoljsko kmetovanje. V njem bodo razvijali odporne poljščine, jih odpeljali v vesolje in tam preizkušali njihovo zmožnost uspevanja v težkih pogojih, piše spletni portal Space.com.

Po besedah direktorja in soustanovitelja Nanoracksa, Jeffreyja Manberja, gre za nadgradnjo desetletij raziskav, ki so pokazale, da se v vesolju lahko pojavijo nove mutacije DNK-ja rastlin, ki omogočajo stvaritev novih sort. Te lahko posledično uspevajo v najzahtevnejših pogojih na Zemlji.

“Te rastline se razvijejo skozi spremembe genetskega materiala ali zaradi sevanja in odsotnosti gravitacije. Lahko pa tudi zaradi kombinacije vseh teh faktorjev.” - Jeffrey Manber

Morda se sliši kot znanstvena fantastika, a Kitajska že od 90. let prejšnjega stoletja goji v vesolju mutirane poljščine. Po besedah profesorja Liuja Luxianga s kitajske akademije za kmetijske znanosti je Kitajska od začetkov do danes razvila več kot 200 različnih sort. Trenutno druga najbolj razširjena pšenica na Kitajskem - Luyuan 502 - je bila razvita z vesoljskim gojenjem.

“Z mutacijami DNK-ja, selekcioniranjem in križanjem smo razvili sorte, ki bolje rodijo, imajo boljše nutricionistične profile, so odpornejše na bolezni, rabijo manj vode in prenesejo višje temperature,” je dejal Liu.

Manber pravi, da se raziskovalci z vsega sveta trudijo, da bi odkrili načine za gojenje rastlin na Luni in Marsu, medtem ko je njihov projekt unikaten, saj želi izkoristiti vesolje za koristi ljudi na Zemlji.

“Covid in klimatske spremembe so nam preusmerile pogled na krhkost prehranjevalnega sistema tako v državah v razvoju kot v razvitih državah,” je dejal Manber.

Po njegovih napovedih bodo do konca leta 2021 poslali prve vzorce na Mednarodno vesoljsko postajo. Do leta 2026 pa bi že lahko imeli avtonomne tople grede, ki bodo krožile okoli našega planeta.