V bolnišnicah le še devet bolnikov s covidom-19

Ena smrtna žrtev

26. 5. 2020, 11:28 | Aktualno | Vir: STA

              V bolnišnicah le še devet bolnikov s covidom-19 (foto: Profimedia) Profimedia

V ponedeljek ob 754 testiranjih na novi koronavirus niso potrdili nobene okužbe, skupno število potrjenih okuženih v Sloveniji tako ostaja 1469. Bolnišnično zdravljenje je v ponedeljek potrebovalo le še devet bolnikov s covidom-19, dva sta bila na intenzivni negi. Zabeležili so tudi eno novo smrt, skupno je do zdaj umrlo 108 bolnikov s covidom-19.

V Sloveniji so doslej opravili 75.770 testov na novi koronavirus, v zadnjih desetih dneh pa vsak dan potrdijo največ eno novo okužbo, kažejo vladni podatki.

Z današnjim dnem zapirajo oddelek za bolnike s covidom-19 na Kliniki Golnik, je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Bolniki s koronavirusno boleznijo tako ostajajo le še v mariborskem in ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC).

V UKC Maribor zdravijo še enega bolnika, ki potrebuje tudi intenzivno nego, so sporočili iz bolnišnice. Preostali hospitalizirani pa se zdravijo v osrednji slovenski bolnišnici.

Med okuženimi je sicer 648 moških in 821 žensk. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ocenjujejo, da je med njimi sedem aktivnih primerov okužb.

Po podatkih inštituta so 303 okužbe potrdili med zdravstvenimi delavci in sodelavci, 460 pa v domovih za starejše, med temi je bilo 323 oskrbovancev.

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 419 okuženih z novim koronavirusom, 307 iz savinjske, 188 iz pomurske, 153 iz jugovzhodne Slovenije, 125 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 23 iz goriške ter 13 iz posavske regije.

Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci še pojasnil, kaj pomeni rubrika "tujina" pri okuženih s covidom-19, ki trenutno beleži 13 potrjenih okužb. Podatek se nanaša na državo izvora okužbe in ne gre nujno za tuje državljane. V zadnjih petih potrjenih primerih je šlo za osebe, ki so prišle iz Francije, Nemčije, Italije, Švedske in Avstrije.