V Braziliji po zrušitvi jezu pri Belo Horizonte prijeli pet inženirjev

29. 1. 2019, 15:19 | Aktualno | Vir: STA

              V Braziliji po zrušitvi jezu pri Belo Horizonte prijeli pet inženirjev (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

V Braziliji so danes v povezavi s smrtonosno zrušitvijo jezu v bližini mesta Belo Horizonte na jugovzhodu Brazilije prijeli pet inženirjev, med njimi tudi dva uslužbenca nemškega podjetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trije inženirji so uslužbenci rudarskega podjetja Vale, ki je imelo v lasti porušeni jez. Bili naj bi neposredno vpleteni v proces pridobivanja uporabnega dovoljenja za celoten kompleks, je sporočilo tožilstvo v brazilski zvezni državi Minas Gerais.

Še dva sta uslužbenca nemškega podjetja Tuev Sued, ki je septembra lani izvedla zadnje varnostno preverjanje rudnika in objektov.

Prve tri so prijeli v mestu Belo Horizonte, ki je v bližini porušenega jezu, zadnja dva pa v mestu Sao Paulo, še poroča AFP.

Tožilstvo je za vseh pet zahtevalo preventivni pripor, ki lahko traja do 30 dni. Sodišče je odobrilo tudi preiskavo njihovih bivališč.

Vse skupaj je sicer del kazenske preiskave odgovornosti podjetja Vale za nesrečo, ko se je po porušenju rudniškega jezu na spodnja območja razlilo morje rdeče-rjavega blata. To je zrušilo in prekrilo več objektov. Po dosedanjih podatkih je bilo ubitih najmanj 65 ljudi. Še 279 jih pogrešajo, najverjetneje pa niso več med živimi, še navaja AFP.