V celjski in murskosoboški bolnišnici sprejeli zaščitne ukrepe proti širjenju kronavirusa

6. 3. 2020, 16:10 | Aktualno | Vir: STA

              V celjski in murskosoboški bolnišnici sprejeli zaščitne ukrepe proti širjenju kronavirusa (foto: STA/Vesna Pušnik Brezovnik) STA/Vesna Pušnik Brezovnik

Celjska bolnišnica je zaradi povečanega števila sumov na okužbo z novim koronavirusom in tudi bolnikov s potrjeno okužbo od danes do preklica sprejela nekatere zaščitne ukrepe. Z njimi bi radi zmanjšali možnosti za okužbo bolnikov, ki v bolnišnico prihajajo zaradi drugih zdravstvenih težav, hospitaliziranih bolnikov in njihovih zaposlenih. Podobne ukrepe so sprejeli tudi v murskosoboški bolnišnici.

Kot so sporočili iz celjske bolnišnice, je prvi ukrep zapiranje nekaterih vhodov v prostore bolnišnice. Na vhodih, ki bodo ostali odprti, bo vzpostavljen epidemiološki nadzor tistih, ki bodo vstopali v bolnišnico. Po simptomih novega koronavirusa bodo izprašali tudi tiste, ki bodo v bolnišnico prihajali zaradi drugih zdravstvenih težav.

Izkušnja prvega bolnika, pri katerem je bila dokazana okužba, je namreč pokazala, da je bolnik v zdravstveno ustanovo najprej prišel zaradi drugih zdravstvenih težav. Osebje bolnišnice bo tudi zavračalo obiskovalce.

Večina vhodov, ki bodo ostali odprti, bo odprta do 15.30 ure, z izjemo vhoda številka šest, ki bo odprt do 21. ure. 24 ur na dan pa bo odprt le vhod številka 20, to je vhod v Urgentni center Celje.

Za nadzorovani vstop so se odločili tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Celje. Od ponedeljka naprej bo tako možen vstop le skozi vhod z zadnjega parkirišča pri dvigalu. Za bolnike, ki bodo namenjeni k pulmologu ali k otroškemu dispanzerju, pa bosta še naprej odprta dosedanja vhoda, so sporočili iz ZD Celje.

Vodstvo ZD Celje pa prosi vse svoje uporabnike za razumevanje in upoštevanje sprejetih protokolov, saj je na ta način zagotovljen učinkovitejši boj zoper širjenje koronavirusa.

Prav tako je bolnišnica ukinila osebno naročanje na zdravniško obravnavo. Vse bolnike poziva, da do preklica za naročanje uporabljajo druge načine, to je naročanje po telefonu, preko elektronskega naslova enarocanje@sb-celje.si oz. spletne strani eZdravje-zVem.

Bolnišnica se je odločila tudi za ukinitev osebnih informacij o bolnikih na bolnišničnih oddelkih. Informiranje svojcev, ki so jih bolniki za to pooblastili, bo potekalo po telefonu. V primeru kritičnega zdravstvenega stanja bolnikov bodo obiski svojcev dovoljeni izključno ob predhodni pisni odobritvi zdravnika.

Poleg tega je bolnišnica začasno ukinila izobraževalne procese vseh strokovnih profilov, odpovedala je tudi obiske vseh poslovnih partnerjev in prepovedala uporabo samopostrežne restavracije za zunanje obiskovalce. Do preklica bo restavracije tako namenjena le zaposlenim v bolnišnici.

Enotna točka sprejema, v kateri potekajo odvzemi kužnin bolnikom s sumom na okužbo z novim koronavirusom, do nadaljnjega deluje v izolacijski ambulanti urgentnega centra. Takoj po dostavi kontejnerjev pa jo bodo vzpostavili v treh kontejnerjih pred urgentnim centrom. Vse bolnike s sumom na okužbo pa bolnišnica prosi, da se pred prihodom najavijo na telefonsko številko 03 423 30 79.