V DZ prejeli sumljivo pošiljko z belim prahom, podobne pošiljke popoldan še na druge naslove!

8. 6. 2018, 14:13 | Aktualno | Vir: STA

              V DZ prejeli sumljivo pošiljko z belim prahom, podobne pošiljke popoldan še na druge naslove! (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

V DZ so prejeli sumljivo pošiljko z belim prahom. Na kraju so posredovali gasilci in policisti, za eno osebo so določili karanteno. Kot so sporočili s PU Ljubljana, so policisti in druge interventne službe z ogledom že končali, pošiljko so zavarovali in poslali v analizo. V tem času pa so jih obvestili o še eni sumljivi pošiljki.

V drugem primeru je šlo za sumljivo pošiljko fizični osebi, dostavljeno v nabiralnik stanovanja v Ljubljani. Tudi v tem primeru policisti in druge službe izvajajo vse aktivnosti po protokolu, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Ljubljana. Več informacij pa bodo lahko posredovali, ko bodo končane aktivnosti policistov in znani rezultati prvih analiz.

V zvezi s pošiljko v DZ pa so v tamkajšnji službi za odnose z javnostmi pojasnili, da tovrstne sumljive pošiljke nikoli ne dosežejo naslovnika, saj njihov sprejem poteka po natančno predpisanem in ustaljenem postopku. Odprejo jih namreč javni uslužbenci pri obdelavi vhodne pošte oziroma v vložišču, ki jim te pošiljke zagotovo niso namenjene, so dejali za STA.

Podobne pošiljke tudi na druge naslove

Sumljive pošiljke z belim prahom danes niso prejeli le v DZ, ampak tudi nekateri znani Slovenci. Prah po pošti sta dobila tudi znana kritičarka, znanstvenica in antropologinja Svetlana Slapšak ter nekdanji poslanec Jerko Čehovin. Zgodaj popoldne je podobno pošiljko prejela še novinarka Televizije Slovenija Eugenija Carl.

Slapšakova je fotografijo kuverte, skupaj s sporočilom in belim prahom objavila na svojem Facebook profilu.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so pojasnili, da so policisti in pristojne službe po protokolu izvedli vse aktivnosti, več informacij pa bodo lahko posredovali, ko bodo končane aktivnosti policistov in znani rezultati prvih analiz.

Čehovin pa je za STA potrdil, da je v posebni sobi v karanteni na policijski postaji v Postojni, kjer so pristojni prevzeli sumljivo pošiljko in jo odnesli na analizo veterinarski upravi.

S Policijske uprave Koper so sporočili, da postojnska policijska postaja, kamor je Čehovin prinesel pošiljko s prahom, kljub temu normalno deluje. Trenutno so na delu bombni tehniki Specialne enote policije in gasilci.

Zgodaj popoldne so na koprski policijski upravi prejeli obvestilo o še eni sumljivi pošiljki, ki jo je prejela novinarka ene od medijskih hiš v Kopru. Gre za novinarko TV Slovenija Eugenijo Carl, ki je to prav tako potrdila na svojem Facebook profilu. Kot so še navedli koprski policisti, je prostor s pošiljko zapečaten, v karanteni pa so tri osebe, ki so bile v stiku s pošiljko.

Protokol ob takšnih primerih obsega delo več interventnih služb, in sicer policije, gasilske enote in delavcev medicinske ali veterinarske fakultete. Prve aktivnosti policistov so zavarovanje ožjega in širšega območja, po potrebi preusmeritev prometa, evakuacija iz objekta in umik oseb, ki so bile v stiku s snovjo.

Na kraju opravijo še hiter test, s katerim ugotavljajo prisotnost eksplozivnih ali radioaktivnih snovi oziroma drugih nevarnih snovi. Nato snov zavarujejo in pošljejo v analizo.

Dodatne informacije bodo s Policijske uprave Koper posredovali, ko bodo znani rezultati prvih analiz.

Podobno pošiljko so zjutraj prejeli še v DZ, kjer so posredovali gasilci in policisti, za eno osebo so določili karanteno. Policisti in druge interventne službe z ogledom že končali, pošiljko so zavarovali in poslali v analizo.