V Ekvadorju potrdili odkritje vrste želve, ki so jo imeli za izumrlo

Chelonoidis phantasticus

27. 5. 2021, 10:10 | Aktualno | Vir: STA

              V Ekvadorju potrdili odkritje vrste želve, ki so jo imeli za izumrlo (foto: Profimedia) Profimedia

Genetski testi so potrdili, da je želva, ki so jo leta 2019 našli na galapaškem otoku Fernandina v Ekvadorju, pripada vrsti, ki naj bi izumrla pred več kot 100 leti. Znanstveniki zz univerze Yale so DNK najdene želve primerjali z vzorcem samca iste vrste, ki so ga pridobili leta 1906.

"Verjeli smo, da je vrsta izumrla pred več kot 100 leti, a smo ponovno odkrili njen obstoj. Želva vrste Chelonoidis phantasticus je bila odkrita na galapaških otokih," je v torek sporočil ekvadorski minister za okolje Gustavo Marique.

Chelonoidis phantasticus je ena od 15 vrst orjaških želv, ki izvirajo z Galapaškega otočja in je značilna za otok Fernandina, kjer so jo odkrili.

"To odkritje nam je nedvomno obudilo upe za obnovitev te vrste. Želimo si, da ta želva ne bo dočakala enake usode kot Osamljeni George," je dejal direktor Nacionalnega parka Galapagos Danny Rueda.

Osamljeni George, ki je pripadal vrsti Chelonoidis abingdonii, je brez potomcev umrl leta 2012, po tem, ko se ni želel pariti s samicami iz sorodnih podvrst v ujetništvu.