V Franciji in Italiji množični protesti proti poostrenim ukrepom za omejevanje epidemije

25. 7. 2021, 10:51 | Aktualno | Vir: STA

              V Franciji in Italiji množični protesti proti poostrenim ukrepom za omejevanje epidemije (foto: profimedia) profimedia

V francoski prestolnici Pariz in številnih drugih francoskih mestih so v soboto potekali protesti proti novim ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Na obrobju Pariza je prišlo do izgredov, pri katerih je policija uporabila solzivec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Franciji so protesti proti protikoronskim ukrepom potekali že minuli teden. Po navedbah francoskega notranjega ministrstva se je takrat na ulice po vsej državi podalo približno 114.000 ljudi.

Francoska vlada je sprejela strožje protikoronske ukrepe, saj v državi narašča število novih okužb. Po besedah premierja Jeana Castexa se Francija bori s četrtim valom epidemije covida-19.

Francoska narodna skupščina je v petek sprejela zakon, ki za dostop do določenih prizorišč, kot so medkrajevni vlaki, bari, restavracije in nakupovalna središča, od avgusta dalje uvaja obvezo, da morajo ljudje dokazovati, da so bili bodisi cepljeni proti covidu-19 ali imajo negativni test na okužbo ali so prebolevniki. Poslanci so tudi potrdili obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce. Nova pravila mora odobriti še francoski senat.

Italija

V Italiji se je v soboto na ulice podalo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti ponovni uvedbi zaostrenih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. V prestolnici Rim se je zbralo okoli 3000 ljudi. Demonstracije so potekale tudi v Milanu, Torinu in Neaplju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanska vlada je nedavno sprejela odločitev o novi zaostritvi protikoronskih ukrepov, predvsem v notranjosti prostorov. Od 6. avgusta bo za vstop v gostinske lokale in druge javne prostore, kot so muzeji, telovadnice ali bazeni, potrebno dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom ali prebolelosti.

V Italiji je doslej polno cepljenih 54,9 odstotka prebivalstva, starejšega od 12 let.