V Franciji ukinjajo številne ukrepe; Macron: V državo se vrača življenje

Meje odprte za vse prebivalce EU

9. 6. 2021, 07:30 | Aktualno | Vir: STA

              V Franciji ukinjajo številne ukrepe; Macron: V državo se vrača življenje (foto: Shutterstock) Shutterstock

V Franciji lahko ljudje od danes znova uživajo v notranjih prostorih restavracij in lokalov, zunaj pa se lahko gibljejo do 23. ure, pred tem se je začela policijska ura ob 21. uri. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek tvitnil, da se s tem v državo vrača življenje.

"Napravili bomo nov korak," je tvitnil Macron. "Življenje se bo vrnilo v našo državo. To je del naše kulture, našega načina življenja, s katerimi se bomo znova spoznali," je dodal.

V okviru novih sprostitev lahko od danes za eno mizo v lokalu sedi šest gostov, odprli so se tudi notranji prostori fitnesov. V državi so še naprej obvezne maske tudi na prostem. Francija je danes v celoti odprla tudi svoje meje za prebivalce Evropske unije. Vstop v državo je možen ob predložitvi negativnega testa na novi koronavirus, dokazila o cepljenju ali prebolevnosti.

Epidemiološke razmere v Franciji so že dlje izboljšujejo. Na intenzivni negi je trenutno okoli 2390 covidnih bolnikov, še konec aprila jih je bilo okoli 6000. Do torka so v državi najmanj enkrat cepili več kot 28 milijonov ljudi, kar je skoraj 43 odstotkov celotnega prebivalstva.