V Genovi šest mesecev po tragediji začeli z odstranjevanjem ostankov porušenega viadukta

8. 2. 2019, 10:45 | Aktualno | Vir: STA
V Genovi  šest mesecev po tragediji začeli z odstranjevanjem ostankov porušenega viadukta (foto: Profimedia) Profimedia

Strokovnjaki so šest mesecev po tragediji, ko se je v Genovi na severozahodu Italije med močnim deževjem zrušil avtocestni viadukt, začeli z odstranjevanjem preostanka mostu.

Viadukt se je zrušil 14. avgusta lani, z njim pa je 45 metrov v globino zgrmelo več kot 30 avtomobilov in tovornjakov. Pri tem je umrlo 43 ljudi, več deset je bilo ranjenih.
Doslej so že odstranili več tisoč ton jekla, betona in asfalta, danes pa bodo s pomočjo velikanskega žerjava in štirih močnih jeklenic umaknili približno 900-tonsko betonsko ploščo. V operaciji, ki bo predvidoma trajala osem ur, bodo ploščo spustili za 48 metrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S podobnimi napravami so v Italiji leta 2013 dvignili tudi križarko Costa Concordia, ki je leto pred tem nasedla na toskanski obali. Nesreča je terjala 32 življenj.

Avtocestni viadukt Morandi, ki je potekal nad gosto poseljenim delom pristaniškega mesta Genova, se je v dolžini približno 100 metrov porušil med nevihto 14. avgusta. Rim je odgovornost za tragedijo pripisal upravljavcu avtoceste Autostrade per l'Italia, medtem ko družba krivdo zavrača. Proti 20 ljudem, vključno z vodilnimi v družbi, so sprožili kriminalistično preiskavo.

Župan Genove Marco Bucci je decembra napovedal, da bi nov viadukt lahko postavili "do božiča 2019".

Viadukt je pomemben člen v prometnih povezavah med vzhodnim in zahodnim delom Genove ter del obalne avtoceste, ki povezuje severno Italijo z jugom Francije.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri