V globalni operaciji s pomočjo šifriranih telefonov aretirali več sto kriminalcev

Operacije Ironside

8. 6. 2021, 10:21 | Aktualno | Vir: STA

              V globalni operaciji s pomočjo šifriranih telefonov aretirali več sto kriminalcev (foto: Profimedia) Profimedia

Ameriška zvezna policija (FBI) ter policije iz Avstralije, Nove Zelandije in Evrope so v globalni operaciji s pomočjo šifriranih telefonov in aplikacije Anom tri leta sledile kriminalnim združbam po celem svetu. Sedaj pa jim je uspelo izvesti več sto aretacij v 18 državah po celem svetu.

Avstralska in novozelandska policija sta danes razkrili podrobnosti triletne prikrite operacije Ironside, v okviru katere jim je uspelo slediti pogovorom številnih kriminalnih združb. Policije iz Avstralije, Evrope in ZDA so v ponedeljek izvedle hišne preiskave in aretirale več sto osumljencev z različnih področjih kriminala, od motorističnih skupin v Avstraliji do mamilarskih kartelov v Aziji in Južni Ameriki ter tihotapcev orožja in ljudi v Evropi, poroča britanski BBC.

Avstralska policija je operacijo načrtovala skupaj z ameriškim FBI, potem ko so Američani uspešno zasegli platformo za pošiljanje šifriranih sporočil Phantom Secure. Ker so se zavedali, da bodo kriminalci iskali novo platformo za komuniciranje, sta se ameriška in avstralska policija odločili voditi lastno platformo za pošiljanje šifriranih sporočil Anom.

Podobno kot Phantom Secure je nova platforma nudila šifrirane telefone, ki so poganjali le aplikacijo za pošiljanje sporočil Anom. Da bi kriminalce spodbudili k uporabi Anoma, so jih začeli promovirati po načelu od ust do ust. Predvsem pa so jih skušali posredovati bolj prepoznavnim kriminalcem, da bi tako okrepili zaupanje v napravo in aplikacijo. Prodajali so se le na črnem trgu, za dostop do aplikacije pa je bila potrebna koda obstoječega uporabnika. Telefoni niso imeli možnosti klicanja, pošiljanja elektronskih sporočil ali geolociranja.

"Kriminalci so morali poznati kriminalca, da so prejeli napravo," so sporočili iz avstralske policije.

Policisti so lahko tako v realnem času brali sporočila, v katerih so kriminalci načrtovali umore, uvoze drog in druga kriminalna dejanja. "Vse kar so govorili, je bilo o drogah, nasilju, napadih, nedolžnih ljudeh, ki jih bodo ubili, in vrsti drugih stvari," je danes pojasnil poveljnik avstralske zvezne policije Reece Kershaw.

V Avstraliji so v okviru operacije aretirali 224 ljudi, zaprli pa so šest laboratorijev za proizvodnjo drog. Premier Scott Morrison je to označil za hud udarec proti organiziranemu kriminalu, ne samo v državi, ampak po celem svetu.

V Novi Zelandiji pa so aretirali 35 ljudi, med drugim zaradi suma prekupčevanja mamil in pranja denarja.

Dodatne podrobnosti operacije bosta danes predvidoma predstavila še FBI in evropski Europol.