V hrastniškem domu starejših jih še vedno pesti pomanjkanja kadrov

Manko osebnih stikov bodo skušali omiliti z video stiki prek telefonov

17. 8. 2020, 06:24 | Aktualno | Vir: STA

              V hrastniškem domu starejših jih še vedno pesti pomanjkanja kadrov (foto: profimedia) profimedia

V Domu starejših Hrastniku v soboto niso zabeležili novih potrjenih okužb z novim koronavirusom. Zadnja dva primera sta bila potrjena v petek. Doslej je bilo v domu, kjer imajo za stanovalce na voljo 132 postelj, okuženih 52 stanovalcev, od tega je 22 uradno ozdravljenih, devet jih je umrlo. Trenutno je v domu še 21 aktivno okuženih.

Med zaposlenimi je bilo vseh okuženih 11, štirje zaposleni so doslej ozdraveli, preostalih sedem je še izločenih iz delovnega procesa. "Kadrovske stiske so ves čas prisotne," je za STA danes dejal direktor doma Drago Kopušar.

V domu po njegovih besedah kadrovske stiske blažijo začasni sodelavci, ki so prišli na pomoč iz drugih domov in Splošne bolnišnice Trbovlje. Vseeno pa kadra za delo v vsaki coni nimajo dovolj, da bi lahko zagotavljali normalne delovne obremenitve. "To, da je kadra za normalno delo premalo, še vedno drži," je dodal.

Dom je za obiske že več kot mesec dni zaprt, stanovalci so po sobah, druženj ni. "Mi se trudimo, da manko socialnih stikov nadomeščamo s tem, da gredo naši zaposleni in ena prostovoljka Rdečega križa naokoli ločeno po conah, ker se prehajati ne sme. Zdaj se bomo potrudili, da bomo omogočili tudi video stike prek telefonov," je dodal.

V domu je 132 postelj, trenutno je zasedenih 114. Ostale so prazne zaradi smrti stanovalcev, ki pa niso vse povezane s covidom-19. Novih sprejemov trenutno ni, kar pa po besedah Kopušarja še dodatno zaostruje finančno situacijo doma.

Direktor doma zato upa, da bodo vsi njihovi pozivi in prizadevanja glede nabave in predvsem plačila zaščitne opreme, izdatkov in nadomeščanje izpada prihodka zaradi praznih postelj na državni ravni naleteli na razumevanje in da bo država sprejela zakonske podlage, da bo možno vse te stroške poravnavati v glavnem iz državnega proračuna.

Opreme imajo v domu dovolj, je pa veliko porabijo in tako predstavlja zanje velik strošek. Od začetka epidemije do 7. avgusta so porabili več kot 40.000 evrov v glavnem za zaščitno opremo, je povedal Kopušar.