V Indiji nasilni protesti po vstopu dveh žensk v hindujski tempelj

2. 1. 2019, 13:17 | Aktualno | Vir: STA

              V Indiji nasilni protesti po vstopu dveh žensk v hindujski tempelj (foto: profimedia) profimedia

Vstop dveh žensk v enega od najsvetejših hindujskih templjev v južnem delu Indije je danes izzvala nasilne spopade med zagovorniki in nasprotniki vstopa žensk med 10. in 50. letom starosti v tempelj. Posredovala je policija, ki je protestnike razgnala s solzivcem in vodnimi topovi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ženski sta v tempelj Sabarimala v zvezni državi Kerala na jugu Indije v policijskem spremstvu vstopili tik pred zoro in odšli neopaženi. Pri tem sta prebili blokado okoli templja, ki so jo tja postavili nasprotniki lanskoletne odločitve vrhovnega sodišča o ukinitvi prepovedi vstopa ženskam med 10. in 50. letom starosti.

Današnji vstop žensk v tempelj je v več krajih zvezne države izzval proteste in spopade med obema stranema, med drugim pred parlamentom v glavnem mestu Thiruvananthapuramu. Nasilne spopade je policija zaustavila s pomočjo solzivca in vodnih topov.

Tempelj Sabarimala je že nekaj časa v središču obračuna med razjarjenimi tradicionalisti, ki podpirajo dolgoletno prepoved, ter aktivistkami, katerim so že večkrat preprečili vstop v tempelj, in njihovimi podporniki. Prvi minister zvezne države Kerala Pinarayi Vijayan je v zvezi s tem poudaril, da je policija dolžna nuditi zaščito vsakomur, ki želi vstopiti v svetišče.

Prepoved vstopa ženskam v letih, ko imajo mesečno perilo, je indijsko vrhovno sodišče za nezakonito razglasilo konec septembra lani.