V Indijo prihaja tuja pomoč za boj s koronavirusom

Dnevno beležijo že več kot 350.000 okužb

27. 4. 2021, 10:19 | Aktualno | Vir: STA

              V Indijo prihaja tuja pomoč za boj s koronavirusom (foto: Profimedia) Profimedia

V Indijo je prispela prva tuja pomoč v medicinski opremi za boj proti novemu koronavirusu, ki je močno prizadel državo. V New Delhi je davi prispela prva britanska pošiljka medicinskih ventilatorjev in jeklenk s kisikom. ZDA pa so medtem obljubile izvoz več milijonov odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca.

Položaj v Indiji je dramatičen. Dnevno beležijo že več kot 350.000 okužb. Bolnišnice so prepolne in brez zalog opreme. Ljudje umirajo tudi na ulicah. V ponedeljek so znova zabeležili več kot 323.000 okužb in 2771 smrti, je sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje.

Skupaj so doslej v Indiji zabeležili 17,6 milijona primerov okužbe in 197.894 smrti zaradi covida-19. Ta bolezen je sicer po vsem svetu zahtevala že več kot 3,1 milijona življenj.

V državo, ki postaja novo žarišče pandemije, je zdaj začela prihajati tudi prva mednarodna pomoč. Zabojniki iz Velike Britanije so bili prvi, ki so danes prispeli na letališče v New Delhiju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mednarodno sodelovanje deluje," je ob objavi fotografij pošiljke na Twitterju komentiral tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Arindam Bagchi.

Pomoč so obljubile tudi ZDA, Francija, Nemčija, Kanada in Svetovna zdravstvena organizacija na sploh

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek napovedal, da bodo ZDA v tujino izvozile 60 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece proti covidu-19, navaja AFP.

Ni sicer še povsem jasno, koliko naj bi ga dobila Indija, vendar predvidevajo, da bo šel levji delež tega cepiva prav tja. Biden je namreč po telefonu govoril tudi z indijskim premierjem Narendro Modijem in dejal, da je Indija pomagala ZDA, ko je bilo v covidni krizi najhuje, ZDA pa bodo zdaj Indiji.

Modi se sicer sooča z vse večjimi kritikami zaradi ukrepanja v pandemiji. Med drugim je vlada v zadnjih tednih dovolila množična zbiranja, predvsem verske festivale, pa tudi politična zborovanja, kjer se je virus očitno močno širil.

Nezadovoljstvo nad vlado zaradi tovrstnega ukrepanja v pandemiji zato narašča, še poroča AFP. "Toliko ljudi umira, samo zato, ker ne morejo dobiti niti najbolj osnovnih storitev," je za AFP povedal nek Indijec, ki je skušal dobiti zdravila za bolnega sorodnika. "Vlada nas je zapustila," je komentiral.